HOLDER: Her er åtte personer i sving for å forsøke å redde familien Haugens fortelt. Men teltstengene bøyde seg og knakk likevel. Foto: Tipser
BLÅSTE NED: De store salgsteltene ved skytebanen raste sammen i vinden. Foto: NTB Scanpix
SKYTTERFAMILIE: Lilli Irene Larsen (t.v.), Alexander Fjermeros, Oddbjørn Larsen, Michelle Irene Haugen, Lillian Irene Haugen og Knut Olav Haugen fikk kjenne dramatikken på kroppen under Landsskytterstevnet i Oppdal. Foto: Geir Atle Metveit

OPPDAL: – Min datter Michelle Irene fikk ei takluke i ryggen. Hun falt sammen i knestående, men det gikk heldigvis greit med henne, sier Lillian Irene Haugen til Fædrelandsvennen.

Familien fra Fevik i Grimstad representerer Imenes skytterlag, som har hele 35 deltakere på Landsskytterstevnet i Oppdal. De fikk kjenne dramatikken på kroppen da det blåste vind i orkan styrke under Landsskytterstevnet i Oppdal lørdag ettermiddag. Skytingen på Landsskytterstevnet startet på formiddagen, og allerede etter få timer måtte den avsluttes.

– Vi var i campen da det begynte å blåse. Først fikk vi kastet alt av våpen og ammunisjon inn i campingvogna. Deretter sto vi sto åtte personer og forsøkte å holde i forteltet, men det gikk ikke. Stengene bøyde seg og knakk rett av, sier Haugen, før hun legger til:

UVÆR: Dette uværet forårsaket store ødeleggelser like etter Landsskytterstevent 2013 startet. Foto: Tipser

– Åtte campingvogner veltet over ende på grunn av den kraftige vinden.

– Utrolig skummelt

SKREKKOPPLEVELSE: Lillian Irene Haugen fra Grimstad synes det var skummelt å se flere campingvogner velte overende på grunn av den kraftige vinden. Foto: Tipser

Haugens datter skulle egentlig skyte klokka kvart over fire. Det ble det ikke noe av. – På skytebanen var det helt vilt. Skytemattene fløy opp, og bua til standplasslederen blåste over ende, forteller hun.

Haugen, som har deltatt på Landsskytterstevnet hvert år siden 1983, ble skremt da det hele pågikk.

– Det var en utrolig skummel opplevelse. Vi løp fra telt til telt for å forsøke å redde dem. Ting fløy rett opp i lufta. Bord og stoler fløy rundt oss. Det liknet en tornado-aktig vind hvor tingene forsvant rett opp, sier skytteren.

Skrekkopplevelse

På hennes første landsskytterstevne i Fræna i 1983 gjorde vinden det til en fæl opplevelse.

– Det var en skekkopplevelse. Men dette overgikk Fræna, dette var helt sykt, sier Haugen.

Etter å ha herjet i nærmere tre timer løyet vinden. Da gikk familien fra Grimstad på leting etter ting som var revet bort av vinden.

– Min datter fant flere av våre stoler, bord og støvler i en bekk. Det har vært enorme krefter i sving her oppe. Man må nesten ha opplevd det selv for å skjønne det, sier hun.

Gikk på kafé

Etter at tingene var samlet sammen var det tid for å roe seg ned, forteller skytteren.

– Da gikk vi alle sammen på en kafé i Oppdal. Sola kom fram, og det samme gjorde regnbuen. Det var så stor kontrast at jeg ble nesten i tvil om alt dette faktisk hadde skjedd, forklarer Haugen.

BLÅSTE NED: De store salgsteltene ved skytebanen raste sammen i vinden. Foto: NTB Scanpix

Kveldstimene lørdag benyttet hun og mannen Knut Olav Haugen til å forsøke å rette ut noen av de bøyde forteltstengene.– Stevnet begynte jo i dag og varer ei uke. Med fem personer i campingvogna skulle vi gjerne hatt opp igjen i alle fall et slags tak vi kan sitte under. Jeg håper gaffa-tape fungerer like bra som det sies, sier hun og ler.

Blåste orkan

Koordinator ved Landsskytterstevnet, Arnt E. Gorset, forteller at det var kastevinder i orkan styrke.

– Mellom halv to og to på ettermiddagen begynte det å blåse. Det var forholdsvis rolig i begynnelsen, men så kom det noen kastevinder som ble målt til opp i 40 meter per sekund. Det er over orkan. Det var da ødeleggelsene begynte, sier til VG.

Mange personer skal være uten et sted å sove etter vindens herjinger. Arrangøren har åpnet opp en videregående skole i området for alle som trenger tak over hodet. Tre personer fikk lettere skader etter vindens herjinger.