ARENDAL: — Vi lanserer nå tre helt konkrete løfter for helt fritt sykehusvalg. Dette setter pasienten i fokus og skal bidra til reduserte helsekøer, sa toppkandidat Ingunn Foss og andrekandidat Norunn Tveiten Benestad, som hadde plassert seg ved et bord i solen utenfor Nye Tyholmen Hotell.

•I budsjettet for 2014 pålegges helseforetakene å heve kvotene for kjøp av tjenester fra private.

• I 2015 skal ny pasientrettighetlov på plass, med særlig fokus på psykiatri og rus. Samtidig skal det inngås avtaler private og ideelle helseinstitusjoner. Private og ideelle skal gis forutsigbare betingelser, men ikke bedre betingelser enn offentlige sykehus.

• I statsbudsjettet for 2016 skal nye pasientrettigheter med rett til fritt behandlingsvalg være plass for alle pasientgrupper.

Samtidig sier Foss og Tveiten Benestad at Høyre ønsker å legge ned helseforetakene. Norge trenger en statlig plan for sykehus.

— Hva vil denne sykehusplanen kunne bety for Sørlandet, færre sykehus?

— Det kan vi ikke si, det må jo utredes, men poenget er pasienten, altså redusert ventetid og god kvalitet. Pasienten må i fokus, sier Ingunn Foss.

Når vi spør om Flekkefjord sykehus kan bli truet i en nasjonal gjennomgang, eller om Sørlandet bør bygge nytt felles sykehus for Arendal og Kristiansand, kan eller vil ikke høyretoppene svare.

— Det viktige er å sette helsevesenet i stand til kvalitativ god behandling av pasientene, uten kø. I dag er det de med penger som betaler seg forbi køen. Så får vi komme tilbake til struktur, sier Ingunn Foss.