OSLO: — Det var veldig spennende og veldig spesielt. Det var også litt godt å få det overstått, sier Norunn Tveiten Benestad (H), stortingsrepresentant for Vest-Agder, til Fædrelandsvennen.

Tirsdag debuterte 56-åringen og flere andre stortingsrepresentanter på Stortingets talerstol, i forbindelse med trontale- og erklæringsdebatten.

— Det var en spesiell setting i dag, og det var flere i salen enn det som er vanlig. Statsministeren og statsrådene var til stede, forteller Benestad, som holdt et innlegg om skole- og utdanningspolitikk.

Jeg har ikke bodd på hybel i Oslo siden 1980-tallet.

— Jeg snakket blant annet om frafallet blant elever i videregående skoler. Dette er en stor og viktig sak. Det er viktig at ungdom fullfører videregående utdanning, slik at de får delta i yrkeslivet. Jeg skal være med i Utdanningskomiteen, så det er dette jeg skal jobbe med.

- Hvordan var det å stå på talerstolen i Stortinget, sammenliknet med å stå på talerstolen i bystyresalen i Kristiansand?

— I Kristiansand er man på hjemmebane og kjenner representantene. Her i Oslo er vi på en ny, nasjonal arena med profilerte aktører.

- Føler du mye ansvar i den nye jobben din?

— Ja, jeg føler ansvar. Det er store saker vi skal jobbe med. Jeg har ansvar for å sette meg inn i sakene. Samtidig føler jeg et ansvar for landsdelen jeg representerer.

- Og nå skal du pendle?

— Jeg skal ukependle til Vest-Agder. Jeg er opptatt av å holde kontakt med både partiapparater i Vest-Agder, i tillegg til ulike organisasjoner og bedrifter.

- Hvordan er det å være en del av partiet som sitter ved makta?

— Jeg sitter jo i det største partiet i regjeringen, og vi kommer til å jobbe tett med å utforme den nye politikken. Det gir mange spennende utfordinger å sitte så tett på statsråder og regjeringsapparatet.

- Hva tenker du om hybeltilværelsen i Oslo?

— Jeg har ikke bodd på hybel i Oslo siden 1980-tallet. Jeg bor nesten i det samme nabolaget som sist, nederst på Majorstua, humrer Benestad.