— Utfordringen vår har vært å få kvalifiserte frisører og gode lærlinger, sier daglig leder av Concord Frisør i gågata i Mandal Marit Olsen.

Da hun startet for seg selv midt på 1980-tallet var hun alene. I dag sysselsetter salongen hennes fem frisører og en lærling.

Frisør Marit Olsen serverer vin til de kundene som vil ha, noe hun alt har gjort noen år. - Det er mest et sommerfenomen, sier hun. Foto: Jarle R. Martinsen

Forskningsstiftelsen Fafo kom denne uka med en rapport om hvordan det står med bransjen og utviklingen.

Funnene

Dette er noen av funnene i Fafo-rapporten:

• 25 prosent flere er nå sysselsatt med å klippe hår enn i 2000. Det innebærer 3.400 flere arbeidsplasser i næringen.

• Samtidig har fire av ti salongeiere planer om å ansette enda flere frisører for å kunne betjene alle kundene som strømmer til.

• Disse kundene brukte over 8,1 milliarder kroner i 2011. Det er 4,5 milliarder kroner mer enn i 1998. — Jeg kjenner meg godt igjen. Vi har ansatt flere frisører de siste årene, fordi vi får flere kunder, sier Olsen.

Flere grunner

Hun forteller at det er flere grunner til at kundene bruker frisøren mer, selv om det ikke bor så veldig mange flere i Mandal enn før om årene. Det ene er at flere kommer oftere fordi de vil ha en mer perfekt frisyre til en hver tid.

Ved hjelp av en egen app på smarttelefonen din er det nå mulig å bestille time hos frisøren. Man må tenke nye veier i den harde konkurransen. Foto: Jarle R. Martinsen

— Det har dessuten kommet flere tilbud enn før som folk bruker, som å vokse øyenbryn og øyevipper. Dessuten kommer folk oftere med barna sine. Mens foreldrene tidligere gjerne selv klippet ungene, skjer det nå hos frisøren, sier Olsen.En annen grunn til økningen er at menn oftere går til frisør framfor å kanskje la kona gjøre jobben. - Menn er også blitt mer forfengelig og skal for eksempel bleke håret, sier hun.

Glad for utdannelse

Olsen er veldig glad for at Mandal videregående skole får frisørlinje (se undersak). - Det betyr at vi får lettere tilgang på kvalifiserte frisører og lærlinger lokalt, sier hun.

Menn er også blitt mer forfengelig

Men Fafo-rapporten avdekker også sterk misnøye med lønnen blant Norges frisører. Andelen som er misfornøyde har økt fra ti til 25 prosent de siste ti årene. Det finnes en rekke ulike lønnssystemer, blant annet provisjonslønn, så det er ikke uten videre lett å svare på hva frisørene egentlig tjener.

— Lønn er opplagt en utfordring for bransjen. Samtidig har vi i årenes løp fått stadig nye pålegg som koster. Det er blant annet yrkesskadeforsikring, bedriftshelsetjeneste og ventilasjonsanlegg, forteller Olsen.

Presses av venner

En annen utfordring det jobbes med er å øke seriøsiteten i bransjen. En pågående kampanje skal forsøke å få slutt på at frisørene føler seg presset til klippe venner og familie gratis eller superbillig på fritiden.

— Når svart fritidsarbeid tas inn i salongen, går det bedre for bedriften, noe som igjen trygger arbeidsplassen. Dessuten får de ansatte bedre betalt og økt selvrespekt, sier Olav Eikemo, direktør i Norske frisør- og velværebedrifter i NHO til Fagbladet.

Frisørlinje på Mandal videregående

Samtidig skal nå Mandal videregående skole sin egen frisørlinje. Det bestemte hovedutvalget for kultur og utdanning denne uka.

— Det er veldig gledelig. Vi har hatt pågang fra bransjen selv for å få tilbudet i gang, forteller rektor ved skolen Oddvar Haaland.

Vi har hatt pågang fra bransjen selv for å få tilbudet i gang

I dag tilbyr skolen kun det første året for de som vil utdanne seg til å bli frisør, som er første året på design og håndverk. Etter det har studenten måttet dra for videre frisørutdannelse enten på Tangen videregående eller Lista videregående. - Det har gjort at endel i Mandal har valgt å droppe et slikt yrkesvalg, og det er synd, sier han.

Nå kommer altså tilbudet i Mandal fra neste høst. - Vi har allerede elever som har begynt på design og håndverk i påvente av at linja kommer i gang neste år, sier Haaland.