— Et ekteskap er en juridisk avtale som inngås mellom to parter. Denne juridiske reguleringen av samliv er et offentlig anliggende som Kirken ikke bør ha ansvar for, mener Jan Olav Olsen .

Han ønsker seg borgerlig vielse for alle som inngår ekteskap. Ønsker noen en religiøs seremoni i tillegg, står de fritt til å be om det.

Jan Olav Olsen th

— I dag er kirkelige vielser både en juridisk og en religiøs handling. Ved å skille de to, får vi ryddigere forhold. Samfunnet tar seg av det juridiske og Kirken og andre trossamfunn den åndelige dimensjonen, sier Olsen.

Homofile

Han legger ikke skjul på at den nye ekteskapsloven, som trådte i kraft 1. januar 2009, er noe av bakgrunnen for standpunktet han har landet på. Kirken har ennå ikke avgjort hvordan den skal tilpasse seg loven.

Medlemmene i bispedømmerådene som ble valgt i fjor høst, vil også bli representanter på Kirkemøtet inneværende fireårsperiode. De får til behandling en sak om Kirken skal utarbeide en egen liturgi for inngåelse av ekteskap mellom personer av samme kjønn. Olsen er mot at det skjer.

— Kirke- og trossamfunn plikter ikke å vie homofile og lesbiske par, og bør heller ikke tvinges til å gjennomføre handlinger mot sin overbevisning. Det blir ganske håpløst hvis den juridiske biten skal bli bindende for Kirken i fremtiden, sier Olsen.

Selvstendig kirke

Kirkens forestående løsrivelsesprosess i forhold til staten synes Olsen er en gyllen anledning til å sette denne saken på dagsorden.

— Kirken skal ikke være statens forlengede arm, men den skal opptre selvstendig. Med borgerlige vielser markerer samfunnet sitt ansvar for samliv, mens kirken og andre trossamfunn får frihet i lærespørsmål. De som ønsker det kan etter en borgerlig vielse be om kirkelig velsignelse, forklarer Olsen.

Han presiserer at utspillet om å gjøre slutt på kirkelig vielse står for hans egen regning og er ikke drøftet i bispedømmerådet.

— Mange vil nok være uenig med meg og mene at kirken bør holde på og verne om de ordningene den har. I forbindelse med kirkens løsrivelsesprosess er det naturlig å drøfte også denne saken. Derfor løfter jeg den fram, men dette er noe jeg står for helt alene, sier Jan Olav Olsen.