KRISTIANSAND/OSLO: I januar avgjorde Gjenopptakelseskommisjonen at Atle Hamre ikke får gjenopptatt saken hvor han ble dømt til fire års fengsel for å ha drevet utpressing mot kristiansanderen Trond Wilhelmsen.

Nå har kommisjonen kommet frem til at den vil behandle saken på nytt på grunn av svakheter i vedtaket. Det skriver VG Nett.

Har gått til søksmål

Hamres advokat, Nils Christian Nordhus, reagerer sterkt på kommisjonens behandling av saken.

— Vi har en kommisjon som skal overvåke at rettsreglene blir fulgt, men de klarer ikke å håndtere dem selv, sier Nordhus til VG Nett.

Da Fædrelandsvennen omtalte avslaget tidligere i år opplyste Hamre at han kommer til å saksøke staten på grunn av saksbehandlingen.

— Jeg konstaterer at kommisjonen ikke har vurdert saken, sa Atle Hamre til fvn.no.

Nevnte ikke nye beviser

Som begrunnelse viste Nordhus til at en rekke nye beviser ikke ble nevnt i vedtaket fra Gjenopptakelseskommisjonen.

— Bevisene vi presenterte for kommisjonen i den opprinnelige begjæringen er behandlet og kommentert av kommisjonen. Men de åtte sentrale bevisene som ble ettersendt, finnes det ikke spor av i kommisjonens kjennelse. Ikke et eneste ord. De er ikke en gang listet opp som dokumenter kommisjonen har vurdert. Og dette er dels helt avgjørende beviser som taler for at Atle Hamre må få gjenopptatt sin sak, sa advokat Nordhus til fvn.no.

Lederen for Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, har tidligere erkjent at det var noe materiale som ikke ble sendt ut til kommisjonens medlemmer, men avvist at det var gjort feil.

Vil ikke kommentere detaljer

Nå sier Sæter at kommisjonen har kommet frem til at det er riktig å vurdere saken på nytt.

— Det var et moment som vi kunne omtalt i avgjørelsen og at det var noen sider ved kontradiksjonen som kunne vært bedre ivaretatt, sier Sæter til fvn.no.

— Hvilket moment var det?

— Jeg synes ikke det er riktig å gå inn på detaljene. Vi ser at det er moment som kunne vært omtalt, sier Sæter.

— Betyr det at dette momentet ikke ble vurdert?

— Jeg ønsker ikke å gå inn på enkelthetene i saken, sier Sæter.

Når det gjelder søksmålet fra Hamre har Regjeringsadvokaten sendt et tilsvar til Oslo tingrett på vegne av Gjenopptakelseskommisjonen.

— Vi mener at saken bør heves, ettersom kommisjonen har varslet at den vil se på saken en gang til, sier Sæter.

- Ikke svekket troverdighet

Hamres advokat mener saksbehandlingen svekker troverdigheten til Gjenopptakelseskommisjonen og at kommisjonens medlemmer bør byttes ut.

De har erkjent å ha avsagt et ugyldig vedtak. I tillegg er de saksøkt, innstevnet som vitner og utsatt for sterk kritikk i stevning. Medlemmene må under slike betingelser vike sete.

Helen Sæter avviser overfor Fædrelandsvennen at troverdigheten til kommisjonen er rokket.

— Jeg kan ikke se det. Det hender at den domfelte kommmer med innvendinger mot avgjørelsen vår. Da er vi åpne for å kunne se på saken på nytt, sier Sæter.