KRISTIANSAND: Tirsdag fortalte PST i Agder at de med jevne mellomrom har hatt samtaler med unge som vil verve seg til islamsk hellig krig.

— Vi går rett på sak og forteller om hva vi har sett. Vi forteller om vår bekymring, og forteller hvilke konsekvenser valgene deres kan ha. Vi sier også at vi ønsker å hjelpe dem til å ta andre valg, og at vi kan sette dem i kontakt med noen som kan hjelpe, sier Ole Hortemo, politistasjonssjef i Kristiansand.

Onsdag startet en konferanse om ekstremisme i Kristiansand. Arbeidet med å forebygge ekstremisme blant unge er et av temaene.

— Vi er veldig på vakt hvis vi oppdager at det er noen som både tilhører et fundamentalistisk miljø samtidig som de er marginaliserte og ikke ser noe håp for seg selv. Da er vi veldig på vakt, sier Ole Hortemo.

Ungdomssamlinger

Også de muslimske miljøene i Kristiansand har blitt med i arbeidet for å finne fram til unge som har falt utenfor og som er i fare for å bli radikalisert.

— Vi har begynt å arrangere egne samlinger for ungdom, og på den første samlingen snakket vi om hvor viktig det er at vi tar vare på hverandre slik at ingen blir isolert og utvikler vrangforestillinger, sier Akmal Ali, styreleder i Muslimsk Union i Agder.PST fortalte tirsdag at de visste om muslimer i Agder som har vervet seg til jihad (hellig krig). Akmal Ali sier han aldri har hørt om slike tilfeller.

— Hvis vi møter noen som har vrangforestillinger, så rettleder vi dem og forteller om hva som er islams rette lære. Vi forteller at profeten stoppet alle hevnkrigene da han kom, sier Akmal Ali.

Har effekt

Ole Hortemo mener bekymringssamtalene de har med unge radikale har effekt. De bruker samme metode enten det er unge som har høyreekstreme holdninger eller unge som forsvarer ekstrem islamisme.

— Vi har eksempler på at de har stoppet opp og tatt et valg. Vi kan ikke forandre folks tankesett, men vi kan få dem til å stoppe opp, sier Ole Hortemo.

Også ordfører Arvid Grundekjøn snakket om isolerte unge da han åpnet onsdagens konferanse om ekstremisme.

— Fremmedgjøring og maktesløsheten er dessverre karakteristisk i noen ungdomsmiljøer. Og her er det viktig at vi går inn og hjelper de som er i slike livssituasjoner.