— Omstendighetene rundt dødsfallet er kjent. Joshua French etterlater heller ingen tvil om det, og gjentok også dette da han i dag ble avhørt om dødsfallet, sier deres advokat Hans Marius Graasvold, som var i kontakt med French på telefon mandag kveld.

— Det er for tidlig å kommentere omstendighetene nå. Men de vil bli offentliggjort tirsdag eller en av de nærmeste dagene i samråd med familien, sier advokaten.

DØDSÅRSAK: Omstendighetene rundt dødsfallet er kjent sier advokat Hans Marius Graasvold.

Lambert Mende, som er talsperson for den kongolesiske regjeringen, sa mandag til nyhetsbåret AFP at det er satt i verk undersøkelser for å finne ut om Molands dødsfall skyldes drap eller selvmord, skriver Aftenposten.32-åringen fra Vegårshei ble funnet på cella i Kinshasa søndag morgen av meddømte Joshua French.

Obduksjon

Familien til Moland stilte mandag krav om at sønnen ble obdusert.

— Det ble tatt opp med Utenriksdepartementet, og vi har fått bekreftet at det blir en rettsmedisinsk oppfølging, sier advokaten.

— Men omstendighetene rundt dødsfallet er helt klare?

— Ja, men familien har krevd obduksjon, noe vi ser som naturlig, gitt omstendighetene. Det er også formelle grunner til at dette må gjøres. Og vi forventer at det blir gjort slik at vi for ettertiden får full klarhet i hvordan det var med ham, sier advokat Graasvold.

BÅREN: Båren med Tjostolv Moland kommer til Norge, bekrefter utenriksminister Espen Barth-Eide. Foto: Poppe, Cornelius

— En lege har på anmodning fra det norske konsulatet undersøkt den døde, og Moland er mandag brakt til Mama Yemo hospital for obduksjon, sier utenriksminister Barth-Eide til Aftenposten.

Avhør og undersøkelser

Sent mandag kveld snakket advokat Graasvold med sin fengslede klient på telefon.

— Jeg hadde en kort samtale med ham. Etter forholdene har han det greit. Men han er sliten. Det som nå har skjedd er en påkjenning han merker på kroppen, at det helsemessig tar på. Vi følger opp dette i morgen, for å sikre oss at hans situasjon ivaretas, sier Graasvold.

— Hva sa French i avhøret om Molands dødsfall?

— Han forklarte hva som hadde skjedd. Det er helt naturlig at avhøret gjøres. Han har fått bistand fra personer fra norsk og britisk hold, som har ivaretatt hans interesser. Det er viktig at han får med seg folk som ser at det som skjer følger boka, sier Graasvold.

Møtte statsministeren

Den norske ambassaderåden i Angola møtte mandag Kongos statsminister Augustin Matata Ponyo.

— Han var veldig opptatt av å uttrykke sine kondolanser til det norske folk og familien, sier utenriksminister Espen Barth-Eide til NRK. Han skal også ha sagt at han fulgte saken tett.

Båra sendes til Norge

I tillegg til kravet om obduksjon, krevde familien til Moland at sønnens båre sendes til Norge for Kongos regning.

Utenriksminister Espen Barth-Eide har overfor Aftenposten bekreftet at båren kommer hit så raskt som mulig.

— Men det blir ikke snakk om de nærmeste dagene. Det er en del formaliteter, slik det er hver gang nordmenn dør i utlandet, som gjør at dette vil ta noe tid, sier Barth Eide.