VEGÅRSHEI: — Tjostolv fikk et kort, men svært innholdsrikt liv. Han var eventyrets mann og hans liv ble på mange måter som et eventyr, sa sjømannsprest Knut Lyngseth i minnetalen over Tjostolv Moland.

Nærmere 400 mennesker fulgte Moland til graven fra Vegårshei kirke torsdag formiddag.

Pressen fikk lov til å være til stede under begravelsen, men familien ba om at det ikke ble fotografert inne i kirken eller på minnestunden.

MINNET MED SANG: Under begravelsen sang Julie Borgedal Moen "Danny Boy" og "I Will Always Love You", til piano spilt av Anna Spilling. Foto: Schr der, Tor Erik

Bar sønnens kiste

Mor Mathilde og far Knut var blant dem som bar kisten fram til familiegravstedet.

— Familien hadde alltid et håp om at Tjostolv skulle komme hjem. Det er med stor sorg og dyp smerte at familien tar avskjed med Tjostolv i dag, sa Lyngseth på vegne av de pårørende før begravelsen.

Sjømannspresten har besøkt Moland og French flere ganger siden de ble fengslet i 2009. Han var tydelig beveget da han holdt minnetalen i kirken.

Smerten uutholdelig

— Når vi samtalte om tiden etter fengselsoppholdet i Kongo var det alltid et første ønske som kom opp. Han ville reise tilbake til Vegårshei og si takk til familie, venner og bekjente som støttet ham, sa Lyngseth.

Ifølge Lyngseth betød den støtten mye for Moland.

— Når han gikk tilbake til cella var han noen ganger overveldet av omtanke og omsorgen dere viste ham. Da kunne det komme en tåre i øyekroken av takknemlighet, sa Lyngseth.

Til slutt ble fengselsoppholdet for vanskelig.

— Mørket ble stadig mer påtrengende. Til sist var smerten blitt uutholdelig. Tjostolv la ut på sin siste reise. Reisen hjem, sa Lyngseth.

- En verdig begravelse

Etter begravelsen samlet de sørgende seg til minnestund på Høgtun bedehus, som ligger like ved kirken.

— Det ble en verdig og fin begravelse. På minnestunden ble det tegnet et flott og enkelt bilde av Tjostolv og hvordan han var. Det var mye latter og humør og jeg tror det ble en fin markering både for familien og oss andre, sier ordfører Kjetil Torp til Fædrelandsvennen.

Moland ble funnet død i fengselet søndag 18. august. 32-åringen ble funnet av kameraten Joshua French, som fremdeles sitter fengslet i Kinshasa. De to har delt celle siden de ble fengslet for fire og et halvt år siden.

FULLT: Nær 400 mennesker var samlet til den siste avskjed med Tjostolv Moland (32) i Vegårshei kirke torsdag. Foto: Schr der, Tor Erik

I kirken leste sjømannspresten opp et minneord som French hadde skrevet.

"Livet ditt ble kort, men unikt. Jeg savner deg og ditt vennskap veldig mye. Jeg kommer aldri til å glemme deg, men vil ha deg med meg resten av mitt liv", leste Lyngseth.

Gode barndomsminner

Under begravelsen leste Lyngseth opp en siste hilsen fra Tjostolvs bror, Elias. Molands to søstre, Kari og Carolina, holdt hver sin minnetale, hvor de fortalte om gode barndomsminner i Vegårshei og brorens eventyrlyst i voksen alder.

— Hver morgen slår det meg. Der du skal være, er der ingen. Du er i himmelen. Jeg tenker at himmelen din er som en soloppgang i ditt Afrika. Det gjør sorgen min litt lettere å bære, sa lillesøster Kari.