LILLESAND: — Nå skal vi snart over kyststrekk der vi er veldig utsatt og virkelig avhengige av værvarsling. Jeg synes det går over grensen når de stopper all værvarsling, sier Jon Erik Saugen.

Ekteparet fra Kongsberg startet sin tre måneder lange seiltur langs norskekysten onsdag. Den samme dagen ble værvarslingen fra Meteorologisk institutt rammet av en opptrapping av streiken i stat og kommune.

— Nå kan vi takle det meste med denne båten. Den er sjøsterk, og vi er sjøsterke, men vi vil jo ikke ta noen sjanser, sier Saugen.

Kuling

Ekteparet har seilt siden slutten av 70–tallet. Onsdag seilte de fra Tjøme til Lillesand, en elleve timers tur. Målet er å nå Tromsø innen 21. juli. I Lillesand var det tid til en overnatting og ytterligere sjekk av kulingvarselet som ble meldt før streiken var et faktum.

— Vi får litt god tid nå som det er varslet kuling og vil ta det i små etapper, og holde oss på denne siden av Lindesnes til søndag eller mandag. Over helgen tror jeg det er over, sier Saugen.

Han hører normalt på Meteorologisk institutt sine varsler på vhf-radio når han seiler. Nå er det stille.

— Alle seilere er veldig avhengige av så presise værmeldinger som mulig. Strekningen fra Lista til Stavanger er veldig utsatt, og selvfølgelig Stadt og Hustadvika, hvor vi er virkelig avhengige av værvarselet. Jeg tenker også på yrkesflåten, og særlig fiskerne, sier Saugstad.

Liv og helse

Hos Meteorologisk institutt er 110 statsmeteorologer, forskere og it-eksperter ute i streik fra og med onsdag.

— Jeg vil si at båtfolk må være ekstra forsiktige med å legge ut på langtur. Den enkelte må selvsagt vurdere, men det er bare et faktum at tjenesten er rammet, sier Tor Skarslien, regiondirektør for værvarslingen på Blindern.

Instituttet har søkt om unntak for kuling- og stormvarsler og ekstremvær. Det vil si at det fortsatt blir meldt om det er vind over 15 meter per sekund.

— Kuling- og stormvarsler kommer uansett, det kan du være trygg på. Det vil vi sende på alle kystradiostasjonene på dab og på P1 klokken 05.54 og 20.30. Nå finnes det mange småbåter i skjærgården, og frisk bris eller liten kuling er mye for en liten båt, men det har vi ikke unntak for å varsle, sier Skarslien.

Noen få varsler vil komme over vhf, men helt sporadisk. Skarslien sier de nå leverer en ustabil tjeneste, og har stor forståelse for at streiken rammer langs kysten.

— Småbåtbrukerne er en av våre viktigste kundegrupper, dem prøver vi å betjene så godt som mulig. Dette er et av våre viktigste oppdrag, og det er rammet. Jeg skjønner at det blir irritasjon, men det er ikke noe instituttet kan gjøre.

Andre kilder

I mens finner ekteparet Saugen værinformasjon andre steder. De to seilerne er over gjennomsnittet interesserte i teknologi, og har med seg datamaskin med både mobilt bredbånd fra Ice og Telenor. Derfor kan de holde seg oppdaterte gjennom værvarsler fra Storm. I tillegg bruker de internasjonale værkart, us-grib.

— Det gir oss trykkart og vindhastighetskart, så da ser vi hvor de store værsystemene ligger. Men vi får ikke noe presist varsel for hva som skjer time for time, sier Jon Erik Saugen.

— Men det er langt fra alle som har datamaskiner om bord, påpeker Norma Saugen.