KRISTIANSAND / MANDAL: — Jeg skal overbringe beskjeden, sa fylkesmannen til bøndene som protesterte utenfor fylkeshuset i Kristiansand mandag morgen klokken åtte. Samtidig kjørte et ti-talls traktorer fram og tilbake utenfor fylkeshuset, og fikk ekstra oppmerksomhet i morgenrushet. Også i Mandal aksjonerte bøndene (Se video).

LÅVE: Fylkesmann Ann Kristin Olsen får overrakt en låve og noen frø fra bondelagsleder Birte Usland i Vest-Agder, med beskjed om at staten nå kan lage maten selv. Til høyre i bildet står lederen i Kristiansand Bondelag Gunnar Hangeland. I bakgrunnen står nestleder Audun Meland og fylkesleder for bygdekvinnelaget Ann Lill Fjell Roland. Foto: Jan Oddvar Eide

AksjonDet er bruddet i jordbruksforhandlingene og misnøye med lønnstilbudet fra staten som er årsaken til aksjonen.

— Den nye landbruksmeldingen fra Stortinget slo fast at vi må øke norsk matproduksjon, og at inntekten til norske bønder er det viktigste virkemidlet for å få det til. Når staten da tilbyr oss 13.000 kroner i lønnsøkningen - 4000 kroner mindre enn gjennomsnittet i Norge får, da blir vi provosert, sier fylkesleder i Vest-Agder Bondelag, Birte Usland til Fædrelandsvennen.

Regjeringen

TRAKTOR-AKSJON: Et titalls traktorer kjørte rundt i Kristiansand sentrum i morgenrushet.

— Dette vil føre til at matproduksjonen i Norge vil bli lavere og flere bønder vil slutte. Det motsatte av hva Stortinget har vedtatt, sier Usland.- Senterpartiet sitter i regjering, men norske bønder er ikke fornøyd?

— Det blir feil å skyte på Senterpartiet. Dette handler om regjeringens politikk, og det største regjeringspartiet, ikke minst, sier hun.