KRISTIANSAND/FREDRIKSTAD: — Dette har vært en forferdelig sak. Nilla var som et familiemedlem for oss, sier Johnny Widar Harlem fra Årum i Fredrikstad.

Onsdag 11. juli i fjor var Harlem og kona på bobilferie på Reiårsfossen camping i Bygland, da de tok en kveldstur på campingplassen med den tibetanske spanielen sin, Nilla, i bånd.

— Plutselig kom en svart og hvit bulldog i fullt firsprang mot oss. Den løp meg delvis ned, forteller 58-åringen.

Saken fortsetter under bildet.

13 år gamle Nilla måtte avlives, etter å ha blitt angrepet av en bulldog på Reiårsfossen camping i Bygland. Foto: Privat

Filleristet

Bulldogen, som hadde navnet Casper, bet den 13 år gamle tispa i øret, før den hogde tak i Nilla og filleristet den.

— Nilla ble kastet en meter opp i lufta og havnet i et kratt. Hun hadde et sår i siden, stort som en håndball. Angrepet tok 10-15 sekunder, fortsetter Harlem.

Eieren forsøkte å stikke av

Etter angrepet, kom bulldogeieren løpende ut fra ei hytte.

— Hun forsøkte å forklare at bulldogen nok trodde at hunden var en katt. "Men hunder skal jo ikke drepe katter heller", svarte jeg.

58-åringen forsøkte å få ringt veterinær via resepsjonen på campingplassen. Det endte med at lensmannen satte kursen mot stedet. Samtidig oppdaget Harlem at en liten, hvit bil var i ferd med å forlate campingplassen:

— Jeg løp ut og stilte meg i veien, og ganske riktig; i bilen satt bulldogeieren og ei venninne. "Her kommer dere ikke forbi, for jeg er politi", sa jeg, forteller Harlem, som har vært politimann i 37 år og er i aktiv tjeneste i Fredrikstad.

Bilen ble anholdt på stedet inntil lensmannen ankom.

Måtte avlives

Nilla ble til slutt sydd sammen, og fikk en kur med antibiotika. Etter ei uke utviklet det seg betennelse i såret, og hunden måtte avlives.

Bulldogeieren har nektet å betale erstatning for angrepet på Nilla, samt et forelegg på 5000 kroner. Bare regningen fra dyrlegen skal ha kostet Harlem 6-7000 kroner.

Dømt

Onsdag 19. juni ble det avholdt rettssak i Kristiansand tingrett. Der ble bulldogeieren dømt til å betale 6500 kroner for brudd på hundelovens paragraf 28, som sier at en hund bare kan gå løs når eieren har kontroll på den.

I tillegg ble hun dømt for å betale 12.745 kroner i erstatning til Harlem pluss 4000 kroner i saksomkostninger og subsidiært fengsel i 13 dager.

- Hva synes du om dommen, Harlem?

— Jeg synes 6500 kroner er en for liten straff for å ikke passe på hunden sin.

Bulldogen ble avlivet i januar i år. Ifølge Harlem skal hunden ha bitt en puddel i 2011. Tidligere skal den ha bitt ei dame i skulderen.