KRISTIANSAND: — Det ble ikke sagt et kvekk under møtet vi hadde før jul, så dette ble jeg litt overrumplet av. Jeg synes de har holdt tilbake opplysninger, de hadde en annen agenda enn vi fikk oppfatning av, hevder Finn Klausen, styremedlem i Syd-Kvadraturen Vel.

Det var i romjula Fædrelandsvennen omtalte planene om en såkalt matoase nederst i Markens, i regi av spisestedene Geheb Conditori, Frk. Larsen, Mother India og Food Asylum.

Torsdag skal byutviklingsstyret si ja eller nei til en ettårig prøveordning om å utvide gågata med kvartalet mellom Dronningens gate og Kongens gate fra sommeren av.

— Støy og spetakkel

Velforeningen deltok i møte 28. november, etter invitasjon fra Kvadraturforeningen, og støttet da tiltaket. Det ville de ikke gjort i dag.

— Vi tenkte at det var positivt for beboerne å få bort biltrafikken og ruste opp gata med beplantning. Så ser jeg oppslaget i avisen. Det vi er redde for, er støy og spetakkel for dem som bor i nærheten. Det er jo leiligheter på alle fire hjørner i kvartalet, påpeker Finn Klausen.

Han sier det allerede er støyproblemer knyttet til Frk. Larsen. Nå frykter han det blir mer skjenking, musikk og larm som går på nattesøvnen løs.

— Det må være mulig å bo i et kvartal med restauranter. Det bør ikke være bråk her etter klokka 23, sier Elisabet Stray, leder av velforeningen.

Hun frykter sydeuropeiske tilstander og forteller om en tur til Roma i fjor. Da følget hun var med var litt høylytte på vei ut av restauranten litt etter klokka 23, kom det klar melding fra oven:

— Det kom ut en dame på verandaen og kastet vann i hodet på oss, sier Stray.

— Og nå kan det samme skje her?

— Det vil jeg ikke si, humrer vellederen.

I høringsbrevet til kommunen skriver velforeningen at de har vært naive, at de føler seg «ført bak lyset» og at det er «nokså åpenbart» at skjenking til klokka 02 er hensikten.

- Hæ???

Initiativtakerne trakk selv parallellen til sydlige strøk da de lanserte ideen om et spisetorv hvor man bestiller matretter fra hvilken som helst av de fire menyene.

— Hæ, hva trodde de? spør innehaver Åkki Lidi hos Frk. Larsen, da hun via Fædrelandsvennen får høre om protesten fra velforeningen.

Hun avviser at de har forsøkt å holde noe tilbake og bedyrer at uteservering var tema på møtet.

— At det skal være matservering er hele grunnen til at vi har tatt fatt i det. Det synes jeg kom veldig tydelig fram, sier Lidi, som heller ikke har til hensikt å servere ute til klokka 02. — Så de har ingenting å frykte?

— Nei, vi har ingen tanker om å holde på utover natta. Dette handler om matservering, og kjøkkenet stenger klokka 22. Hun erkjenner at de har hatt naboklager fra bakgården, men sier de driver lovlig og har forsøkt å bedre på støyforholdene.

Byingeniøren anbefaler positivt vedtak fordi gågata vil bidra til å vitalisere handel og liv i Kvadraturen, mens de trafikale ulempene er små. Han vil ikke ta stilling til serveringsarealene, fordi det må fremmes en egen plan om dette senere.

Opparbeidelse med steinheller og snøtiningsanlegg vurderes også senere. Dette er avhengig av spleiselag mellom kommune og gårdeiere.