KRISTIANSAND: — Jeg føler de gamle fortjener noe som er bedre enn det de får i dag. Jeg har familie som jobber innen eldreomsorg, og det er ikke bare solskinnshistorier. Nå snakkes det også om dobbeltrom og nedleggelser, og det synes jeg er trist, sier Hilde Sundstøl til Fædrelandsvennen.

Hva synes du om dagens eldreomsorg? Si din mening under artikkelen.

Sørlandets største barnehageeier vil ikke ut med hvor mange millioner hun innkasserer for de 13 barnehagene hun har solgt til Læringsverkstedet AS, men pengene flyttes nå over til helt motsatt ende av aldersskalaen.

- Må ut og lære

I det barnehagemarkedet i Sørlandets hovedstad er mettet, er gründeren sulten på nye oppgaver. Og det blir slett ingen plankekjøring.

— Jeg må ut og lære, oppsøke ressurspersoner i bransjen. Besøke våre naboland og finne ut hva som er bra, hva som ikke er bra. Jeg har blant annet fått tips om noen å oppsøke i Danmark, der har de vært veldig flinke, forteller 45-åringen fra Kristiansand.Hun akter å tilby både sykehjemsplasser, omsorgsboliger og hjemmetjenester, og starter i det små.

- Hvorfor gjør du dette?

— Eldrebølgen vil komme om kort tid, den kan jeg tenke meg å være med og møte, sier Sundstøl, som har beholdt firmaet Fire årstider, og tenker å starte opp under samme logo.

- Overraskelse

Hun vet at etablererfasen er tung. Samtidig har hun opparbeidet seg betydelig kapital, ikke bare gjennom salget. Hun har bygd ytterligere seks barnehager i Sør-Norge, som har gitt pen gevinst for selskapet.

Det startet så smått med Tveit barnehage for 25 år siden. Fra 2003 ballet det på seg, først på Presteheia og Fidje.

Selv om Sundstøls nærmeste medarbeidere har hørt henne snakke om eldreomsorg, slo nyheten om salget ned som lyn fra klar himmel i de fleste barnehagene i går.

— Det kom som en overraskelse for både meg og de ansatte, bekrefter daglig leder Tone B. Andersen i Kuholmen barnehage.

Sundstøl hadde lagt et løp der de nye eierne skulle komme ned fra Jessheim for å møte ansatte og foreldre mandag. I går ble barnehagesjefene i stedet hasteinnkalt til Fire årstiders lokaler på Sør Arena.

— Det ble veldig ugreit, og folk ble skuffet over å få vite det på denne måten, erkjenner Sundstøl.

- Spennende med ny eier

Barnehageentreprenøren hadde flere kjøpere på hånden – store, nasjonale barnehagekjeder. Det ble aldri noen budrunde. Hun valgte å selge til kjøpere hun var trygg på.

— Jeg kjenner dem som veldig opptatt av det faglige innholdet i barnehagen. Vi har brukt mange år på å bygge opp vår faglige kompetanse, den mener jeg blir ivaretatt i det nye systemet, sier Hilde Sundstøl.Flere av de daglige lederne ser også fram til å bli del av en nasjonal kjede med 60 barnehager.

— Det er selvfølgelig litt trist, samtidig litt spennende. Vi på Flekkerøy har vært borti Læringsverkstedets pedagogikk før og deres måte å se barn på. Det handler om spiraltenkning, at barn lærer i spiraler hvor man stadig putter på nye ting, forklarer Bente Iris Olsen, daglig leder for Flekkerøya barnehage.

Sundstøl har hatt millioninntekt av barnehagevirksomheten, men bedyrer at hun aldri har hentet ut penger fra barnehagene, som var organisert i egne selskaper.

Er du enig med Sundstøl i at eldreomsorgen i dag er uverdig? Si din mening her: