— Hvorfor er boten så stor som 300.000 kroner i en så liten bedrift som Solabakeren?

Konstituert statsadvokat ved Rogaland statsadvokatembeter, Jo Christian Jordet svarer Aftenbladet slik:

— Størrelsen på bøtene i slike saker blir ikke bare fastsatt ut fra hvor stor bedriften er. Her vil også en vurdering i forhold til rettspraksis og politidistriktets egen foreleggspraksis vektlegges.

— De straffbare forhold som påtalemyndigheten har bevist, danner grunnlaget for hvor stor boten skal være, sier Jordet som ikke vil gå inn i den konkrete saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Stor jafs av overskuddet

I fjor omsatte Solabakeren AS for mellom 5 og 6 millioner kroner, og vil ifølge daglig leder Bjørn Hagen få bediften få et resultat før skatt på mellom 500.000 og 700.000 kroner. Størrelsen på boten er derfor halvparten av overskuddet til bedriften i 2011. Ifølge ukeavisen Ledelse har politiet i Rogaland bedt statsadvokaten bøtlegge 30 firmaer for til sammen 5 millioner kroner for å ha hatt papirløse på lønningslisten. Den største boten er på 500.000 kroner ifølge avisen.

Konstituert statsadvokat Jo Christian Jordet bekrefter overfor Aftenbladet at det er utstedt flere større bøter til et større antall bedrifter.

— Flere bedrifter i Rogaland har fått store bøter for de samme forhold som Solabakeren er bøtlagt for, sier han.