KRISTIANSAND: — Ordningen med vigsler en lørdag i måneden må dessverre avvikles, og gjennomføres bare for de som allerede har bestilt. Vi har også fått beskjed om at det skal inndras dommerfullmektigstillinger i de store tingrettene, som vi er en av. Agder lagmannsrett er varslet om at vi ikke kan avgi våre dommere til lagmannsretten. Innstrammingene skjer i en periode hvor det i stedet er behov for økte ressurser. En annen konsekvens av innstrammingene og inndragning av dommerfullmektigstillinger er at vi får økning i antall saker som blir liggende. Det kommer til å gå ut over publikum. Tiden mellom når en straffbar handling blir begått til dom faller blir lengre. Det er meget uheldig for både ofrene og de tiltalte. Sivile tvister må vente lengre på avgjørelser, noe som rammer privatpersoner, det offentlige og næringslivet.

Slik oppsummerer sorenskriver Yngve Svendsen situasjonen for Kristiansand tingrett ved inngangen til 2012. ## Høy effektivitet

Samtidig gleder lederen av den fjerde største domstolen i landet seg over en uvanlig høy effektivitet ved tingretten.

— Det gjøres en formidabel innsats i retten både fra dommere og saksbehandlere som plasserer tingretten blant de aller raskeste og mest effektive i landet. Vi har klart å holde saksbehandlingstiden langt under måltallet, samtidig som det ikke har gått ut over kvaliteten. Det viser seg at i fjor ble bare 4,5 prosent av de avgjørelser vi traff i straffesaker endret i høyere rett, og bare fire prosent av de sivilrettslige avgjørelsene endret. Tallene forteller oss om kvalitet på avgjørelsene samtidig som sakstallet jevnt over øker. Den faste bemanningen av de som dømmer i Kristiansand tingrett, er den samme nå som for fem år siden. I den perioden har antallet tvistesaker økt med over 50 prosent og antallet saker med meddommere har steget med 26 prosent, sier sorenskriveren.

Bekymret

- Er du bekymret over saksbehandlingen i tiden fremover?

— Jeg er bekymret for at restansetallet kommer til å øke, fordi vi i fjor fikk en økning i antallet sivile tvistesaker som ikke er avgjort med ti prosent og med over 25 prosent i meddomssaker. Det jeg frykter mest er at nedskjæringen nå vil føre til at dette utvikler seg videre. Det kan bli en kostbar og vanskelig situasjon å reversere, fremholder sorenskriveren.

I 2011 var saksbehandlingstiden for meddommersaker 54 dager, 108 dager for tvistesaker og enedommersaker 12 dager.

Kristiansand tingrett fikk i fjor inn 589 tvistesaker, 602 saker i meddomsrett (dommer og to legdommere), 1290 enedommersaker, 384 fengslingssaker, og 523 enedommersaker der det forelå tilståelse.