Det var smekkfullt på Quality Hotell da streikende vektere samlet seg til informasjonsmøte. Målet med streiken er å nærme seg en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Foto: Jon Anders Møllen

KRISTIANSAND: — På arbeidsplassen min har ledelsen satt andre ansatte i bua for å gjøre min jobb. Har de lov til det? spurte en av de 60 vekterne under Norsk Arbeidsmandsforenings streikemøte på Quality Hotel i Sørlandsparken mandag ettermiddag.

Bruker andre ansatte

Ole Jarl Madland i Norsk Arbeidsmandsforening. Foto: Jon Anders Møllen

Arbeidsgivere som gjør vekternes jobb, provoserte de frammøtte. Flere skal ha opplevd at ledere går sjekkerunder, og foretar åpning og lukking av lokaler. Det er kanskje juridisk sett lovlig, men lite populært. Spørsmålene tikket inn til distriktsleder, Ole Jarl Madland, i Arbeidsmandsforbundet.— Vi har ennå ikke hatt tilfeller hvor vi kan dokumentere at det har pågått streikebryteri, men medlemmene er selvsagt veldig opptatt av dette. Ingen liker at andre går inn å gjør jobben din når du selv er i en arbeidskonflikt hvor du kjemper for bedre vilkår, sier Madland til Fædrelandsvennen.

Tillitsvalgt i vaktselskapet G4s, Wenche Olaisen, mener det er skammelig at arbeidsgivere velger å sette inn uorganiserte vektere til å gjøre jobben organiserte vektere gjør til daglig.

— I offentlig sektor er det aldri snakk om at andre ansatte blir satt til å gjøre oppgaver som de streikende gjør til daglig. Ta NAV som eksempel. Når de er ute i streik, er det ingen andre som går inn i rollen som saksbehandler. Det samme bør gjelder våre jobber, sier Olaisen til Fædrelandsvennen.

Føler seg ikke verdsatt

Med spontan applaus viste de 60 vekterne at streikeviljen er stor og at de er klare til å streike lenge før høyere lønn. Vekterne mener NHO Service ikke følger opp en protokoll fra tidligere lønnsoppgjør.Ifølge vekterne ble det utarbeidet en plan for at lønnsutviklingen i bransjen skulle bedres og at vekterne skulle nærme seg en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Det har ikke skjedd.

I protokollen ble det nedfelt at vekterne skulle få 3,5 kroner ut over potten i årets oppgjør. Etter årets forhandlinger var imidlertid disse pengene bakt inn i lønnstilbudet.

— Jeg føler ikke folk skjønner hvor viktig jobb vekterne har i samfunnet. Selv jobber jeg i Nokas og har tidligere kjørt verditransport. I mange tilfeller bringer vi svimlende store pengesummer for kunder. Og når folk oppholder seg på butikk og i kjøpesentre, er det vi som tar ansvar for sikkerheten. Dette ansvaret må verdsettes, sier tillitsvalgt i Nokas, Jan Ivar Vevle.