— I julen er vi mye inne og bruker mye strøm. Vi tenner stearinlys og henger opp forskjellige kreasjoner, både elektriske og med stearinlys. At det brenner så mye i julen er en kombinasjon av dette, sier Johnny Guldager i Infratek Elsikkerhet.

Er sikringene varme? Da bør du tilkalle elektriker. Foto: Infratek

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at det er to til tre ganger så mange husbranner i Norge mellom julaften og nyttårsaften som ellers i året.

— Vi kjører det elektriske anlegget for fullt, det er gjerne snakk om overforbruk i forhold til kapasitet. At man bruker så mange forskjellige elektriske kilder fører til at det brenner mye i desember, sier Guldager.

Har du tips? Send oss en mail!

Stram skrusikringene

Har du skrusikringer? Da anbefaler Guldager at du trekker dem til, strammer dem. En årsak til brann kan være dårlig forbindelse, ifølge Guldager.

Han anbefaler også å trekke laderen ut av stikkontakten når den ikke er i bruk.

— Vi er heller ikke flinke til å skru av julebelysning om natten. Utendørs er det ikke så farlig, men innendørs bør vi slå av, sier Guldager.

— En brann skjer plutselig, det er bare snakk om noen sekunder i glemmeboken. Og det er en virkelig trist opplevelse, sier Guldager.

Skal du reise bort kan du trekke ut stikkontakten av den gamle TV-en, men moderne flatskjermer har ikke Infratek mye dårlig erfaring med.

Husk å blåse ut lys og trekke ut kontakter/skru av elektriske apparater om natten. Foto: Infratek

— Oljefyrte ovner ville jeg ikke latt stå på. Ta også en ekstra runde for å se at alt er slukket og skrudd av, sier Guldager.

Juletreet brenner fort

Ifølge Roy M. Nilsen i Anticimex kan selv juletreet være en stor brannrisiko. Juletrær hugges tidligere enn før, noe som innebærer at de tidlig blir tørre, og kan brenne ned på få minutter. Nilsen anbefaler at man aldri bruker levende lys på eller i nærheten av juletreet.

- Man bruker den samme juletrebelysningen hvert år, så lenge den virker. Ledningene kan over tid bli sprø, og kontakten kan bli dårlig, sier Nilsen.

— Alt går på høygir i julen. Anlegg som tåler normal belastning får et mye høyere trykk i julen. Husk å gå en runde før leggetid for å skru av alt du ikke trenger å ha på, sier Nilsen.

Disse ovnene er regulære brannfeller, mener Infratek.

Er du i tvil om sikringsskapet er i faresonen? Legg hånden på sikringene, hvis du brenner deg er det noe galt, ifølge Nilsen.

— Ikke belast den polen før du får elektriker på besøk. Er sikringen varm kan det være en kobling som har dårlig kontakt, og da blir det en varmeutvikling ut av denne verden, sier Nilsen.

- En åpenbar risiko

Det er viktig å sjekke skjøtekablene, ifølge Nilsen, spesielt brett med seks-ti kontakter. Kjenn på ledningen om den er varm.

— Belastningen kan være altfor stor, det er en åpenbar brannrisiko, sier Nilsen.

Helt til slutt anbefaler Nilsen at man sjekker om røykvarslerne faktisk fungerer. Man bør vite hvor brannslukningsapparatet står, og gjerne ha det ved siden av sengen mens man sover.