KRISTIANSAND: — Jeg er opptatt av at byens rusmisbrukere skal kunne få behandling uten at de samtidig må ta imot frelse. Er ikke dere opptatt av denne valgfriheten? Sa Ellen Rudnes (Rødt) i bystyret på onsdag.

I 2013 bruker Kristiansand kommune mellom fem – seks millioner på å kjøpe rusomsorgsplasser fra private og fra ideelle organisasjoner. Det borgerlige flertallet i bystyret ønsker at disse i 2014 skal få mer og vil gi en ekstra million til kjøp fra ideelle organisasjoner.

Blant de som tilbyr slike tjenester er Filadelfia Omsorgsenter og Shalam. Begge disse har i sine formålsparagrafer at de skal «lede mennesker til Gud».

— Om man ikke forstår at de kristne også har som formål å tilby frelse til de som skal behandles, vil jeg påstå at man er naiv, sa Rudnes til Tor Utsogn (Frp) som leder helse og sosialstyret i Kristiansand.

Underordnet

Tor Utsogn avviser at de på noen måte favoriserer kristne organisasjoner. Ifølge Utsogn kommer de ikke til å si noe som helst om at tilbudet skal være kristent når de neste år skal lyse ut behandlingsplasser.

Heller et liv i rus, enn et liv med Gud, må være resultatet av Rødts politikk.

— Målet med rusomsorg er å få folk rusfrie. Om det er drevet av en kristen organisasjon eller ikke, synes jeg helt ærlig er underordnet. Og om du ikke ønsker å bli plassert der, så trenger du ikke det. Det er valgfrihet, sa Utsogn

Han mener Rødt tvert imot prøver å ekskludere kristne organisasjoner.

— Heller et liv i rus, enn et liv med Gud, må være resultatet av Rødts politikk, sa Utsogn.

Ikke ekskluderende

Ellen Rudnes mener det er best for rusmisbrukere å få et helhetlig tilbud gjennom kommunen og at de blir økonomisk selvhjulpne.

— Jeg sier ikke at de private gjør en dårlig jobb. Mitt mål er å beholde rusmisbrukerne i kommunen. De trenger lange løp og tydelige mål og et fåtall mennesker å forholde seg til. Vi oppnår ikke det om vi fragmenterer tjenestetilbudet.

Hun mener det er ekstra viktig med livsynsnøytrale tilbud for de som er i en sårbar situasjon.

— Jeg mener kommunen skal beholde sine livsynsnøtrale tilbud. Det er det samme som at jeg brekker beinet. Da forventer jeg profesjonell behandling, ikke at jeg blir misjonert for, sier Rudnes til Fædrelandsvennen.