Kort sagt:

+Et fullverdig speilrefleks i et lite hus

+Trykkfølsom skjerm

-Ikke vridbar skjerm

-Dårlig batterikapasitet

Etter et par uker med Canon 100D mellom fingrene er det en ting som er helt sikkert. Dette er på ingen måte et lekekamera, selv om det kanskje ser litt sånn ut ved første øyekast.

Under det lille kamerahuset gjemmer det seg et fullverdig speilreflekskamera, som byr på svært mye fotoglede. Dette lille kameraet fremstår som kanskje det mest vellykkede trekket Canon har gjort i innstegssegmentet på flere år.

Hele testen leser du hos Akam.no

Smått er godt

Dette er et resultat av flere ting. Trenden de siste årene blant kamerakjøpere er at de ønsker seg små, nette kameraer med best mulig bildekvalitet.

Per i dag har alternativene stort sett vært speilløse hybridmodeller, som byr på store bildebrikker, men mindre kamerahus da man ikke trenger et speil til en optisk søker.

Utvalget av objektiver til 100D er stort. Foto: Canon

Mange ønsker imidlertid å bruke en søker når de fotograferer, og da har alternativet vært speilløse modeller med enten ekstern eller innebygd søker. Disse søkerne er elektroniske, og ofte ikke så lyse og gode som de optiske søkerne.

Med 100D har Canon lansert et kamerahus som ikke nødvendigvis segmenterer seg i samme marked som produsentens andre modeller, men i en mellomklasse mellom de som foretrekker den optiske søkeren og minst mulig kamerahus.

Nettopp derfor tror vi Canon 100D er et kamera som svært mange vil være interessert i å kjøpe.

Størrelsen blir et kompromiss

Det har imidlertid sin pris. Kameraet har ikke klassens beste batteri, og det at kameraet bruker EF og EF-S optikk gjør at objektivene blir ganske store. Søkeren fremstår også som en del mindre enn de litt større speilrefleksmodellene, og man har ikke vridbar skjerm som på 650D og 700D.

Når det er sagt er det også en rekke fordeler ved det at Canon har holdt seg til sin tradisjonelle fatning. Man får tilgang til en enormt stor optikkpark, og man har kanskje noe gammel optikk fra eldre speilreflekser som kan brukes.

100D til venstre og 60D til høyre. Foto: Akam.no

At kameraet er et klassisk Canon-speilrefleks har blitt mer og mer tydelig gjennom testperioden. Langt på vei har 100D klart å erstatte undertegnedes 60D i 9 av 10 situasjoner.

Bildekvaliteten er hakket bedre på dagens testmodell, og vi har ved en rekke anledninger tatt med oss kameraet på en skikkelig fjelltur med både stativ og fjernutløser.

Bildekvalitet

EOS20100D20BCK-3M9PErcXHQ.jpg

Vi har også demonstrert mulighetene den store optikkparken gir med utstrakt bruk av «fiskeøye-optikk» i denne testen.Canon 100D er et kamera som er lett å anbefale. Det har det meste av hva storebrødrene kan by på, og trenger du ikke vridbar skjerm, litt raskere skuddtakt og bedre batterikapasitet ser vi ingen grunn til å kjøpe 650D eller 700D fremfor dette kameraet.

Alt om bildekvaliteten leser du her

Canon 100Ds store opptikkpark gir tilgang til mange muligheter ved video. Foto: Paal Mork-Knutsen, Akam.no

Konklusjon

Er du på jakt etter et nytt systemkamera og ikke har blitt helt overbevist over at speilløse modeller er tingen for deg, bør du sjekke ut denne modellen. Her er det mye fotoglede i et bittelite kamerahus.

Alternativer

Canons minispeilrefleks plasserer seg egentlig i et helt egent segment, men vi anser kanskje Nikon D3200som det kameraet som kanskje er den største konkurrenten, hva angår størrelse. Dette kameraet koster rundt 500 kroner mindre, men har begynt å trekke på årene.

Vil man ha et litt større kamerahus er storebrødrene Canon 650D og Canon 700D svært aktuelle kandidater. Her får du et litt større kamerahus og vridbar skjerm til et par tusen ekstra.

Er du på jakt etter en speilløs modell anser vi Samsung NX300 og den nylanserte Sony NEX-5Tsom svært aktuelle kandidater. Her får du en minimalt større bildebrikke i litt mindre kamerahus, men ingen søker.

Er søkeren viktig for deg kan Sonys nyeste Alpha 3000 være interessant. Sistnevnte har imidlertid elektronisk, og ikke optisk søker.

I dette prissegmentet er det en rekke kameramodeller som vil være aktuelle til dagens testmodell. Vi anbefaler derfor at man tar en titt blant anbefalte modeller i vår prisguide om man kanskje er på jakt etter andre modeller enn de som er listet opp over.

Tekniske data

Lanseringsdato: 21.03.2013

Veil v/lansering: Kr 6990,— (kit)

Testdato: 04.09.2013

Pris på testdato: Kr 3999,- (hus) 4790,- (kit)

Innebygget blits: Ja

Tilbehørssko: Ja

Lagring: SD/SDHC/SDXC

Størrelse: 116,8 x 90,7 x 69,4 mm

Vekt: 407 gram med minnekort og batteri

Les mer om spesifikasjonene til Canon EOS 100D