KRISTIANSAND: — Det er ikke noe å lure på. KrF må komme seg inn i regjering. Vi får mye mer gjennomslag innenfor enn utenfor, sier Kristiansen.

Han vil ikke si hva han eksakt skrev til partilederen på sms for noen dager siden, men oppfordringen var klar. Kristiansen vil ha partiet i posisjon.

Ikke tvil

— Her i Kristiansand har vi bare gode erfaringer med å samarbeide i en bred, borgerlig koalisjon, sammen med Frp. KrF fikk 5,6 prosent av stemmene i stortingsvalget. Vi får aldri gjennom alle våre ønsker, uansett. Men i regjering kan vi prege politikk. For meg er det ikke tvil, sier Kristiansen.

Han minner om at de aller fleste avgjørelser ikke når til Stortinget, statsrådene avgjør svært mange saker selvstendig.— På sørvestlandet er KrFs velgere borgerlige. KrF er et fragmentert parti. I Kristiansand har jeg ikke fått en klage på samarbeidet med Frp, selv om enkelte var skeptiske. Nå advarte 80-tallsgjengen mot Frp. Det er en av grunnene til at jeg går ut og sier klart hva jeg synes, sier Kristiansen.

Skaara like klar

Han får følge av første nestleder i Vest-Agder KrF, Grete Kvelland Skaara. Hun er også varamann til landsstyret i KrF som onsdag ettermiddag skal gi sine avgjørende råd.

— Vi må inn. Vi har mye større muligheter i regjering enn utenfor, sier hun.

Bransdal tier

Men det er fylkesleder Torhild Bransdal fra Vennesla som skal representere Vest-Agder KrF i landsstyret. Hun vil ikke si et pip om hva hun tenker.

— Nei, jeg vil høre resultatet av sonderingene først. Og så skal jeg gi mitt råd på basis av dette til partiledelsen, ikke til Fædrelandsvennen.

- I Kristiansand samarbeider de med Frp allerede, i Vennesla samarbeider du med Ap, kan vi tolke noe ut av det?

— Jeg har samarbeidet åtte år med Frp og seks år med Ap. Hvis du greier å tolke noe ut av det, er du god, svarer Bransdal.

Helt åpen

Så var det Venstre. Leder for Agder Venstre, Pål Koren Pedersen fra Arendal, er åpen foran landsstyremøtet i Venstre klokka 17 onsdag.

— Jeg reiser til Oslo for å bli informert om sonderingene. Det er gode argumenter både for og mot å gå inn i regjering. For meg er det helt åpent nå, sier han.

Frps fylkesleder i Vest-Agder, Arild Birkenes, skal møte i Frps landsstyre onsdag klokka 19. Han vil ikke si noe om hva han tenker om Frps historiske mulighet til regjeringsmakt.

— Forhandlerne har vært flinke til å holde kortene tett. Jeg vil inn til Oslo å bli informert, før jeg sier noe til noen, sier han.