KRISTIANSAND: — Det er vanskelig å endre vaner, men det er mulig, sier overlege Vegard Nilsen ved Sørlandet sykehus.

1 dag - 56 appelsiner

Lørdag deltok han på Forskningsdagene i Kristiansand for å fortelle folk hvordan kosthold og fysisk aktivitet påvirker dem.

— Et normalt energibehov for en dag tilsvarer 56 appelsiner, eller en skål med godteri, forklarer Nilsen.

SMÅGODT: Spiser du denne lille bollen med smågodt, må du ta deg en runde rundt lysløypa for å forbrenne godteriet. Foto: Eva Myklebust

På standen har han også utstilt en Grandiosa som inneholder 1287 kalorier.— En Grandiosa har like mange kalorier som en halv kilo blandede grønnsaker, en halv kilo blomkål, åtte fiskekaker, fem poteter og to desiliter med saus, sier Nilsen og peker på tre store tallerkener med mat.

I tillegg kan han informere om at dersom du skal forbrenne tre sjokoladeboller, må du gå i to timer, eller fra Markens gate til Sørlandssenteret, om du vil.

- Vanskelig

Overlegen mener at selv om folk er klar over mye av dette, kan det likevel være vanskelig å endre livsstil.

— Det viktigste er om man vil, og det er forskjellige grader av vilje. Skal du virkelig endre livsstil må du gå inn for det som på samme måte som folk som slutter å røyke eller som slutter å drikke alkohol. Du kan ikke si annenhver mandag at nå skal det bli bedre, forteller Nilsen.Han mener at man må ha en sterk vilje, utholdenhet og være litt sta for å klare å legge om livsstilen sin.

Forskningsprosjekt

Nilsen har lenge forsket på livsstilsendringer, og er nå i ferd med å avslutte sitt forskningsprosjekt. I prosjektet skulle overvektige personer som var i faresonen for å utvikle type 2-diabetes forsøke å endre sin livsstil med tanke på fysisk form og vekt.

Prosjektet startet i 2006, og 213 overvektige fra Agder deltok i studien. Deltakerne ble delt inn i to grupper. Én gruppe fikk et gruppebasert opplegg, mens den andre gruppa kun fikk oppfølging sammen med lege.— Vi hadde ventet mer forandring for de som hadde et gruppebasert opplegg, men det var like mye forandring i begge gruppene, forteller Nilsen.

Det er vanskelig å si hvorfor resultatet ble slik, men Nilsen har likevel en teori.

— Vi fortalte deltakerne at dersom man går i en halv time hver dag, og går ned tre til fem kilo i vekt, så kan man redusere risikoen for diabetes med femti prosent. Jeg tror mange av deltakerne ble lettet da de innså at de ikke måtte slanke seg 20 kilo for å kunne redusere risikoen for diabetes, forklarer Vegard Nilsen.

Må forebygge

For å forebygge mot diabetes, tror ikke Nilsen at det er nok å legge ansvaret på hver enkelt person.

— Vi som samfunn må løse dette problemet. Ved bruk av pris og subsidier kan vi gjøre det lettere å gjøre sunne valg. Jeg som helseperson kan hjelpe enkeltindivider, men for hver jeg hjelper, dukker det samtidig opp ti nye, mener overlegen.

- Tror du at tiltak som rushtidsavgift vil få folk til å bli mer aktive?

— Nei, jeg tror ikke at det blir dyrt nok. Kanskje vi heller skal betale alle som sykler gjennom bommen 10 kroner, svarer Vegard Nilsen.