KINSHASA: – Jeg er ikke en mann som lager mange dokumentarer. Jeg er mest opptatt av fiksjonsfilm. Men dette er et prosjekt jeg virkelig mener bør realiseres, sier Djo Munga til NTB.

Munga sitter på terrassen til egen filmskole en halv times kjøring utenfor sentrum av den kongolesiske hovedstaden Kinshasa og forteller at han er klar til å sette i gang. Etter to års planlegging er finansieringen av filmen i ferd med å komme på plass. Munga har ikke fått noe tilskudd fra Norge for å lage film av den fastlåste situasjonen med to norske sikkerhetsvakter som blir dømt til døden langt hjemmefra.

Hva gjorde de her?

Djo Munga er kalt hele Kongos filmindustri i en og samme person. Utdannet i Belgia, driver han i dag en egen privat filmskole, produserer dokumentarfilmer og har også et par fiksjonsfilmer på samvittigheten. Den kritikerroste filmen «Viva Riva!» sendte den ambisiøse kongoleseren ut i verden, også til Norge og Film fra Sør i 2011. To år senere, tilbake i hjemlandet, er 41-åringen klar for å fortelle historien om Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo, men fra en annen vinkel enn norske journalister gjerne betrakter dramaet.

– Hvorfor skulle noen forlate Norge til fordel for Kongo. Hva skulle de gjøre? En kar fortalte meg at disse unge mennene er del av en generasjon i Norge som har vokst opp med rikdom. Derfor kunne de gjøre noe slikt, sier Munga.

Han har vært flere ganger i Norge de siste årene. Hvorfor noen skulle forlate trygghet, sikkerhet og overflod for å reise til noen av verdens absolutt fattigste steder, finner han underlig, men inspirerende. Nå som filmen skal realiseres, planlegger han på nytt å reise tilbake.

– Jeg vil også reise til Norge og håper på å filme mødrene til de norske mennene. De har vel mødre, og de er på en måte også ofre for det som skjedde. På samme måte er enken etter den døde sjåføren og Kongo som land også ofre i denne historien, sier Munga.

Urettferdig

Han vil ikke konkludere med skyld eller dvele spesielt ved selve drapet som utløste arrestasjonen, men gå nærmere inn på den senere rettssaken mot de to nordmennene og alt som skjedde senere. Han vil trekke fram sider han mener er symptomatiske for hvordan Kongo og Afrika fremdeles oppfattes av de industrialiserte landene.

– Mediene har vært svært ensidig og urettferdig mot Kongo i sin dekning av denne saken. Så denne filmen vil jeg starte med å vise hvem kongoleserne er og hva de bryr seg om, sier regissøren.

Historien om Moland og French vil også fungere som en anledning til å fortelle historien om måten den hvite mann har behandlet Afrika og afrikanere på.

– Jeg vet at Norge aldri har hatt noen koloni her, men dette gjør at filmen tar opp i seg en nord-sør-problematikk, en historie om svart— og hvit eller godt eller ondt, om du vil, sier Djo Mumba som regner med at filmen blir klar i 2015.