HVA SKJEDDE: Fire tall, mye undring. Ta kontakt med Nært-redaksjonen om du vet hva 1912 står for. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
FØLG BLÅLØYPA: Erik Peersen og IK Gimletroll sørger for skilt så du ikke går deg vill. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad
HER SKAL DET FEIRES:?Uten trær vil du her ha sjøutsikt, forteller Erik Peersen. Vi står like ved inskripsjonen og tar bildet en regnværsdag. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad

KRISTIANSAND: — Jeg har prøvd å finne ut av dette i flere år uten å få napp og henvendt meg til folk som kjenner området, sier Erik Peersen.

Han har tatt Fædrelandsvennen med innover i Jegersberg. Målet er en liten fjellside på stien mellom Kroktjønn og Kalkheia, syd for Sødalsmyr. Her åpenbarer inskripsjonen 1912 seg med all sin mystikk.

— Det ligger tydeligvis en historie her, og vi er på jakt etter bakgrunnen for ting, sier pensjonisten, tidligere leder i Midt-Agder Friluftsråd.

Trim og historie

Han trives fremdeles i friluft, og aller helst på steder med en interessant historie. Annenhver torsdag vandrer han rundt på Agder sammen med andre historieglade sørlendinger.

— Trim og historie går godt i hop?

— Ja. Vi er rundt over alt, tar med oss mat og kaffe og brenner bål når vi kan det.

I samme stil vil friluftsgjengen markere jubileet de ennå ikke vet hvorfor de skal feire.

— Jeg håper noen kan hjelpe oss med hva denne inskripsjonen betyr. Uansett vil vi i løpet av året ha en liten markering på stedet, etter en vandring fra Prestheia eller universitetet.

Riktig kurs

— Hvis du selv skulle tippe på bakgrunnen for innrisset?

— Militæret rykket inn her like før 1900, mange av inngraveringene har nok med dem å gjøre. Jeg ser også for meg at de som har laget veiene her har hatt lyst til å markere det, tenker den historieinteresserte høyt.

Om noen vet, kontakt oss gjerne. Ifølge Peersen skulle emnet interessere mange, ettersom han mener interessen for historie er økende.

— Det er helt tydelig at folk har fått en større bevissthet overfor fortida. Uten å vite noe om fortida, er det vanskelig å stake ut den riktige kursen fremover, sier han.