PIRUETT: Sturla Heldal Christiansen i en av sine spektakulære piruetter. Foto: Tor Erik Schrøder
HVIT FLEKK: Familietrekket ligger som en hvit flekk i landskapet på Bortelid. Til venstre renner bekken vårstor. Påskeaften var det flere hundre som rant. Foto: Tor Erik Schrøder

ÅSERAL: — Ja, vi har nok reddet hytte- og familiefreden for ganske mange, ler driftssjef John Thoralf Kjetså ved Bortelid Skisenter.

Sørlandets nest største vintersportssted har greid å holde familietrekket og barnebakken oppe. Påskeaften var det over 300 barn og unge på plass på den hviteste flekken i mils omkrets.

- Helt topp

— Så lenge det er noen rails og skli på og noen hopp å utfordre, trives jeg. Helt topp, selv om bakken ikke er av de aller morsomste, fortalte 11 år gamle Marius Haddeland Karlsen.

— Det hadde vært kjipt uten dette trekket åpent. Da hadde det vel blitt noen gåturer i stedet, la han til.

Han hadde stått på ski hver eneste dag i påsken, og hadde ikke peiling på hvor mange turer det har blitt. Kanskje over 100. En annen som koste seg var Sturla Heldal Christensen. Han fikk fotografen fanget i en flott piruett, men siden så vi ikke mer til ham.

Viktig å ha åpent

Driftssjef Kjetså har ikke oversikt over påske-økonomien for skisenteret, men han mener det lille skitrekket redder mye.

— Det viktige er å greie å holde oppe. Det er viktig for hele Bortelid som skidestinasjon at vi har noe å tilby i påsken, sier han.

I fjor hadde han tre trekk oppe en måned senere enn i år. I år måtte han stenge de lange trekkene helga før påske.

— Jeg har gode kontakter, men ikke så gode. Været kan vi ikke styre. I mars hadde vi bare ei frostnatt, den siste i måneden. Så ble det heldigvis kaldere. Dermed greide jeg å få i gang snøkanonene. Mandag og tirsdag i påskeuken produserte vi 70 kubikkmeter i timen nattestid, forteller Kjetså.

På det meste lå det over en meter snø i familietrekket. Nå er det noen få centimeter igjen, og ved siden av trekket renner bekken vårstor ned fjellet.

Snøen skal holde akkurat til hyttefolket er i gang med jobb og skole igjen.