— Å fortsette å klatte på dagens allerede utdaterte bygningsmasse på Eg er helt på trynet, sier førsteamanuensisen ved UiA, dr. ing Meland.

Han er mannen som ledet hele byggeprosjektet for dagens sykehus, som stod ferdig 1. februar 1990. Da var han ansatt i Vest-Agder fylkeskommune. Det er han ikke lenger. Han siste store prosjekt var Kilden, der han var leder inntil han trakk seg fordi han så at budsjettet kom til å sprekke. Og det sprakk. Erfaringene derfra, og flere andre sykehusprosjekter, gir ham et godt grunnlag for å mene noe om sykehusbygging - som privatperson.

Støtter

Han støtter et økende antall innspill over samme lest. Allerede i juni 2010 tok stortingsrepresentant Peter Gitmark (H) til orde for ett felles sykehus på Sørlandet gjennom en artikkel i Fædrelandsvennen. Førsteamansuensis Helge Hernes ved universitetet i Agder og overlege Torstein Gundersen ved Sørlandet sykehus Arendal gikk nylig ut i Agderposten og mente det samme. Tillitsvalgt for overlegene, Viggo Lütcherath gikk ut i en kronikk i Fædrelandsvennen tirsdag. Der krevde han nytt sykehus om åtte-ti år. Også stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) har bidratt med samme holdning. Ingen mener Flekkefjord skal nedlegges, bare Kristiansand og Arendal.Alle disse innspillene bidro til at sykehusdirektøren nå har satt i gang arbeid med å vurdere ett nytt sykehus.

— Å bygge et nytt vil være god butikk. Investeringen tilsvarer maks to års driftskostnader. Jeg er ikke i tvil om at man kan effektivisere både logistikk, kommunikasjon og samhandling med bedre bygninger, sier Meland.

Han viser til at bygningene ikke passer til dagens og morgendagens medisinske praksis, selv om man investerer i oppussing.

Da dagens sykehusbygg stod ferdig var det prosjektert for å kunne vare i omtrent 30 år. Det vil si 2020, om åtte år til. Meland mener argumentene om driftskostnader og effektivitet i seg selv er gode nok for å vedta nytt sykehus. Og han mener det bør stå ett nytt sykehus klar om 10 år, seinest.

Konflikten

— I tillegg er det ikke tvil om at konflikten mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal vil bli lindret av ett felles sykehus, sier Meland.

Han mener ikke noe sterkt om hvor et nytt sykehus bør ligge, men antyder at Kristiansand av taktiske hensyn bør akseptere at det bygges i Lillesand.

— Kristiansand bør ofre dette. Nå som veisystemet er blitt så bra med nye E18, vil ikke logistikk-argumentene veie så tungt, sier Meland.