GRIMSTAD: Det var Grimstad Adressetidende som først omtalte de to stakkarene, som havnet på glatta på Rorevannet utenfor Grimstad tirsdag morgen.

Ole Gustav Gurebo bor selv rett i nærheten og fikk tips om rådyrene fra en forbipasserende. Han tok dermed kontakt med kollegaen Kurt Ildalen i Grimstad Viltettersøksgruppe.

– Rådyra hadde problemer med å komme seg noe sted og beina sklei alle veier. De havna i spagat og falt over på siden, forteller Gurebo til Fædrelandsvennen.

Se video av Bambi øverst i saken!

Lå midt på vannet

Gruppen jobber mest med å ta seg av trafikkskadd hjortevilt. Men onsdag morgen bød på andre utfordringer.

Rådyra, som sannsynligvis hadde forsøkt å krysse et område på rundt 100 meter da de skled, lå da cirka midt på vannet.

Tegneserienes svar på "Bambi på isen". Foto: Disney

– Vi visste jo ikke hvor tykk isen var. I tillegg var vi redde for å stresse dem. Så tok heller tida til hjelp, forteller Gurebo,

Klarte det nesten

Etter halvannen time hadde rådyrene kravlet seg bort til vannkanten. Et av dyra klarte til og med å hoppe i land.

– Men et par meter fra hadde vannet sunket litt under isen, og det skapte en motbakke de ikke klarte å komme seg over, forteller Gurebo, som tok grep. Først målte han isen (som var cirka 4-5 centimeter), så hentet han sparken og en fjøsskrape.

– Det var forferdelig glatt. Da vi gikk mot dem ble de ganske ville. Da vi var nærme nok tok jeg skrapa og fikk puffa dem i fua!

Gurebo er selv grunneier og jeger, men var aldri i tvil om at dyra skulle berges. Han har tidligere måttet avlive rådyr som har vært mer uheldige.

– For noen år siden hentet vi et rådyr på isen som var helt utslitt etter å ha kavet lenge. Vi forsøkte å holde den i live, men måtte til slutt avlive den, sier han.

radyr.jpg

LettetMen denne historien fikk heldigvis en lykkelig slutt for alle parter.

– Det var ganske fælt å se at de slet. Vi fryktet lenge at de hadde brukket noen bein og ble veldig glade for at de var i såpass god form, sier Kurt Ildalen, som filmet det hele.

Han anslår at dyra lå på isen i to-tre timer før de kunne hoppe avsted.

– Hadde situasjonen vært annerledes måtte vi kanskje ha avlivet dem. Eventuell redningsaksjon kunne kanskje skade dem mer. Så vi valgte å prøve alt annet. Vi ville stresse dem minst mulig, men du ser på videoen hvor kort de var fra land da vi hjalp dem, forteller Ildalen.