VEGÅRSHEI: — Guttene har gitt klar beskjed til Utenriksdepartementet at de ønsker at det jobbes for en soningsoverføring. Det er en beslutning som ikke har vært enkel å ta, ettersom en slik avtale vil innebære at dommen blir lagt til grunn. Begge har tenkt at dette vil kunne ses som en erkjennelse av straffskyld, men de fastholder at de ikke er skyldige i verken drap eller spionasje, sier advokat Hans Marius Graasvold.

Graasvold, som jevnlig er i kontakt med sine dødsdømte klienter, opplyser at verken Moland eller French ønsker å la seg intervjue foreløpig. I samtalene med advokaten skal de ha gitt uttrykk for at de er villige til å sone i Norge for å slippe ut fra Kongo.

— Nå har de sittet der så lenge at de rett og slett vil ut, sier Graasvold.

To muligheter

Utenriksdepartementet har jobbet med to ulike løsninger på saken. Den ene går ut på at Moland og French overføres til Norge for soning, den andre at de benådes av president Joseph Kabila. En benådning ville ha vært langt mindre komplisert, ettersom en soningsoverføring betyr at nordmennene må sone en dom for drap og spionasje i et norsk fengsel.

ADVOKAT: Hans Marius Graasvold mener det er positivt at Norges utenriksminister har møtt president Joseph Kabila personlig, men det er foreløpig ikke noe konkret som tyder på at de dødsdømte nordmennene kan slippe ut med det første. Foto: Eirik Bjørklund

— Norske myndigheter har sagt seg villig til å diskutere vilkår, men det er selvfølgelig ikke mulig å gå inn for en soning utenfor norsk maksimumsstraff, sier Graasvold - Betyr det at Moland og French er villige til å sone 20 år i Norge dersom de slipper ut av Kongo?

— Lengden på straffen er foreløpig et helt åpent spørsmål og noe Norge og Kongo må bli enige om. Moland og French har akseptert at det forhandles om soningsvilkårene. Samtidig står de jo fritt til å trekke seg fra en eventuell avtale som blir inngått fram til det tidspunktet hvor de skal overføres, sier Graasvold.

Bekymret for standarden

President Joseph Kabila krever at nordmennene må sone en viss tid dersom Kongo skal gå med på en soningsoverføring. Ifølge Graasvold har Kabila også vært bekymret for standarden i norske fengsler.

— Kabila har problematisert dette med lengden på soningen samt forholdene i norske fengsler. Han har en oppfatning om at standarden på norske fengsler er litt for god og synes ikke det er greit at de soner under altfor gode forhold, sier Graasvold.

— Føler du at dere har kommet et steg nærmere løsning?

— Vi har kommet lengre med tanke på at det nå har vært kontakt på toppnivå. Det er noe vi har etterlyst hele tiden og som vi har sett på som helt nødvendig. Kabila kom med et konkret utspill i samtalene han hadde med William Hague (britisk utenriksminister, journ. anm.) i påsken, og det var viktig at dette ble fulgt opp. Sånn sett har vi kommet videre, selv om det ikke foreligger noe mer konkret nå enn det har gjort tidligere, sier Graasvold.

Har sendt forslag

Kommunikasjonssjef i UD, Ragnhild Imerslund, opplyser at det ikke har skjedd noe mer i saken siden utenriksminister Espen Barth Eide møtte Kabila i Etiopia sist helg.

— Han var klar over saken og ønsket en løsning, sier Imerslund.

I 2010 sendte Norge et forslag til en avtale om soningsoverføring til kongolesiske myndigheter. Norge har ennå ikke fått noen konkret tilbakemelding på dette forslaget. Ifølge Imerslund ble utkastet heller ikke kommentert av Kabila da han møtte Barth Eide sist søndag.

- Skjer ikke noe nå heller

Knut Moland mener norske myndigheter må true med økonomiske konsekvenser for at sønnen skal kunne komme hjem.

— Jeg tror ikke det skjer noe nå heller. Denne saken blir ikke løst før norske myndigheter setter foten ned og sier at nå er det nok. Det er det eneste som nytter. Kongolesiske myndigheter ler av de tafatte norske myndighetene, sier Knut Moland til Fædrelandsvennen.

- Møter på toppnivå er noe av det som er blitt etterlyst. Ser du noe positivt med at det har skjedd nå?

— Det er jo ikke negativt. Men jeg tror ikke det hjelper. Barth Eide burde sagt til Kabila at hvis saken ikke avsluttes øyeblikkelig så vil det få betydelige konsekvenser for den økonomiske støtten fra Norge til Kongo. Hadde han gjort det, ville de to ha vært på flyet innen to-tre dager, sier Moland.