SKOLERT: Sigurd Bøe, far til dagens innehaver Arvid, gikk selv gradene fra visergutt til sjef. Foto: Privat
DAMEBESØK: Når kvinner kommer innom, er det for å handle til menn. Elinor Johansens mann trengte nye skolisser. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Dette er Norges eneste skobutikk som ikke selger sko for damer. Det er ikke bare noe jeg sier, sier Arvid Bøe (64).

Innehaveren blar opp siste nummer av Sko, magasinet for skobransjen. Der står det, svart på hvitt, at damesko ikke finnes i denne butikken, annet enn på beina til damer som handler sko eller lisser for sine menn.

— Hva har du imot damesko?

— Ingenting. Det ble bare sånn.

Slik svarer innehaver Arvid Bøe, vel vitende om at varene hadde fått mange flere bein å gå på dersom også feminine fristelser prydet hyllene.

Og sånn som nå har det alltid vært, helt siden butikken sto ny i 1933 og het Nodeland & Co.

Gode naboer

— Da hender det vel rett som det er at du skuffer kvinner?

— Neida, jeg bare henviser dem til nærmeste nabo, J. Sørensen Skoforretning. Der selges forresten bare damesko. Så derfra skysser herrekunder til meg.

Sånn har altså de gode skonaboer Bøe og Sørensen holdt det gående i årevis.

Det samme gjorde Arvids far, Sigurd Bøe.

Han startet skokarrieren som visergutt for Nodeland.

— På den tiden var det 10-15 skomakere i byen og mange utenfor. Min far syklet rundt til alle, også til landhandlere, helt opp til Evje, opplyser sønnen, som startet sin egen skokarriere for 30 år siden.

Faren kjøpte skobutikken i 1981. To år senere var også sønnen på plass. Siden 1992 har Arvid vært sjef.

Kjedeløs

Og i likhet med sin far, har Arvid Bøe sagt nei til mer enn kvinnesko.

— Kjeder som har prøvd seg, har også gått ut med uforrettet sak.

Men kvinnelig betjening er bra. Det synes nok Inger Britt Tønnessen og Torhild Nielsen også. I alle fall har de vært trofaste i henholdsvis 25 og 16 år, mot en butikk som ikke bare er kjent for herresko.

Den er også kjent for store herresko, helt opp til størrelse 50. — Menn er jo lenger og bruker større sko enn før. I fjor kom tvillinggutter fra Valle for å kjøpe finsko i størrelse 49 til konfirmasjonen.

— Bøe Skotøy kan neppe kalles motebutikk?

— Neppe.

De 80 årene med herresko skal forresten feires til uka.