KRISTIANSAND: — Vi gir oss ikke før saken er løst. Alt vi ønsker er å bo på et sted hvor kloakken ikke flyter åpent, sier Ragnhild Ellila til Fædrelandsvennen.

Siden 2001 har hun og ektemannen Aage kjempet mot naboen, Lillesand kommune og en rekke andre offentlige etater for å få løst kloakkproblemet på eiendommen sin på Fjelldal. Etter elleve år bestemte ekteparet seg for å gå til privat søksmål mot sin nærmeste nabo. Det endte med tap på alle punkter.

— Vi mener dommen er gal og har derfor anket saken videre til lagmannsretten, sier Aage Ellila.

Har kostet 400.000

Han anslår at ekteparet har brukt 400.000 kroner på saken. Etter tapet i tingretten måtte de ut med over 60.000 kroner for motpartens saksomkostninger.

Torsdag starter ankesaken i Agder lagmannsrett. Ekteparet Ellia krever at naboen utbedrer anlegget, samt ilegges erstatningsansvar for en "forringet eiendomsverdi".

— Retten kom fram til at den ikke kunne overprøve kommunen som forurensingsmyndighet. Når den dømmende makt ikke kan overprøve den utøvende makt, er vi på ville veier. Da er vi i Nord-Korea, sier Aage Ellila.

I sin avgjørelse legger tingretten til grunn at både anlegget og utslippet er lovlig. Retten mener derfor at ekteparet burde saksøkt kommunen dersom de mener at den har gjort en feilvurdering.

— Hele dommen gikk ut på det var et lovlig anlegg og lovlig utslipp. Men vi mener at det ikke er lagt etter forskriftene. Nå vil vi først se hva lagmannsretten sier og vurdere hva vi gjør videre etterpå, sier Ragnhild Ellila.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

NABOKONFLIKT: I dette båthuset renner det ut kloakk fra boligen til venstre i bildet. Bak båthuset ligger boligen til ekteparet Ellila. Mellom de to eiendommene går fylkesvei 230. Bildet er tatt fra riksveg 420 på Fjelldal, som ligger noen kilometer vest for Lillesand sentrum. Foto: Erlend Olsbu

Belastende

Ekteparet forteller at kloakkproblemet ble oppdaget i 2001, da de skulle grave ut en del av sin egen eiendom. Siden har kommune, fylkeslege, veivesen, sivilombudsmann og flere andre offentlige instanser vært involvert. Det har vært befaringer, bakteriemålinger, avisoppslag og leserinnlegg. Paret medgir at de opplever den langvarige konflikten som belastende.

— Det er slitsomt, men problemet forsvinner jo ikke av seg selv. Vi kommer aldri til å gi opp, sier Aage Ellila.

- Har dere vurdert å forsøke å fikse opp i det på egen hånd?

— Hvordan skal vi kunne fikse opp i det? Det er jo hans anlegg, og vi har ikke lov til å røre det, sier Aage Ellila.

— Veivesenet har foreslått å forlenge røret slik at kloakken går ut i elven?

— Det hjelper jo ikke noe det. Da vil jo kloakken flyte rundt der vi har båtene. Det løser heller ikke problemet med kloakken i grøfta lenger oppe, sier Ragnhild Ellila.

- Manglende vilje

Nabo Erling Berg sier til Fædrelandsvennen at han ikke ønsker å uttale seg. I sitt sluttinnlegg til lagmannsretten viser han til at anlegget er lovlig og ber om at tingrettens avgjørelse blir opprettholdt. Han skriver også at eventuelle økonomiske tap skyldes ekteparets manglende drenering av eget jorde, og manglende vilje til å legge om dreneringsrøret som munner ut i båthuset.

— Nå skal saken behandles i retten, så vi får vente og se hva som skjer, sier Berg til Fædrelandsvennen.