KRISTIANSAND: — Arnstads departement har overkjørt både NSB og en hel landsdel. Departementet har rett og slett stoppet et mye bedre togtilbud til fordel for noen sovevogner, sier Høyres stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Peter Gitmark.

Skriftlig spørsmål

Han sendte onsdag morgen skriftlig spørsmål fra Stortinget til Arnstad om konflikten som har fått landsdelspolitikerne på Sørlandet til å rase. Departementet valgte før påske å si nei til NSBs plan om flere daglige tog på Sørlandsbanen til fordel for opprettholdelse av sovevognene, stikk i strid med hva NSB og Agderfylkene og Telemark ønsket.

KREVER SVAR: Stortingsrepresentant Peter Gitmark, Høyre Foto: Torstein Øen

Gitmark spør:"NSB har arbeidet tett med Jernbaneverket for å kvalitetssikre praktisk gjennomføring av to-timers frekvens på Sørlandsbanen. Prosessen her pågått i over ett år. Overraskelsen var derfor stor da departementet kunngjorde sin beslutning rett før påske. Mener statsråden at denne beslutningen er å oppfatte som et forbedret tilbud og hva er forventet behov?"

Han vil få svar innen en uke. Gitmark mener det er oppsiktsvekkende at departementet har overkjørt NSBs faglige råd.

— Frekvens, reisetid og enkelhet er viktigst for passasjerene, ifølge NSB. Her velger departementet vekk en satsing som kunne gitt betydelig passasjerøkning på Sørlandsbanen, sier Gitmark.

Krever økt bevilgning

KrFs representant fra Aust-Agder, Kjell Ingolf Ropstad, er også på banen i saken. Han krever at regjeringen finner penger så både sovevognene og forbedret dagtilbud kan realiseres på Sørlandsbanen.