AGDER: Første runde i nominasjonsprosessen i Aust-Agder Arbeiderparti er over, og den avslører at tilliten til de Ruiter er syltynn. I første runde av nominasjonen får de Ruiter kun støtte som toppkandidat fra egne partifeller i Arendal, samt Bykle og Gjerstad. 10 av 15 kommunelag har levert inn en liste, men i sju av disse er ikke de Ruiter toppkandidaten.

Freddy de Ruiters engasjement i fylkessammenslåingssaken kan koste ham plassen på Stortinget. Ap-politikere i kommunene som har søkt overgang til Vest-Agder, reagerer kraftig på hans rolle i denne saken og dropper han på stortingslisten.

— Freddy de Ruiter er ikke en samlende kandidat for Aust-Agder, derfor leter vi etter andre og bedre kandidater, sier leder i Lillesand Ap, Gro Bråten. Lillesand har rett og slett ikke de Ruiter på sitt listeforslag og Bråten forteller at det er flere saker enn fylkesoverføringssaken medlemmene i Lillesand har reagert på.Fra kommuner vest i fylket kommer det regelrett kritikk mot hans stil, og at han rett og slett ikke tar denne delen av fylket på alvor.

Får støtte i fagbevegelsen

De Ruiter blir utfordret av gruppeleder i fylkestinget Tellef Inge Mørland fra Åmli, statssekretær Gina Lund fra Tvedestrand og statssekretær Astrid Aas-Hansen som vokste opp i Lillesand.

På tross av motstanden i kommunelagene, topper Freddy de Ruiter nominasjonskomiteens første listeforslag med Line Vennesland fra Evje og Hornnes på andre plass. Tellef Inge Mørland er nummer tre, mens Kristine Hallingstad fra Lillesand er nummer fire på listen.I tillegg til kommunepartiene har fagbevegelsen og kommunedelslag i Arendal rett til å fremme forslag på kandidater. Der får Freddy de Ruiter støtte, men disse organene har ikke stemmerett på nominasjonsmøtet i desember.

Ikke fornøyd

I Iveland sier man rett ut at man ikke ønsker Freddy de Ruiter med på listen med bakgrunn i hvordan han har taklet hele saken rundt fylkessammenslåing og fylkesoverføring på.

Leder Sig Tove Aasen i Iveland Arbeiderparti har registrert at nominasjonskomiteen fortsatt vil ha de Ruiter, men utelukker ikke at flere kommuner vest i fylket vil prate sammen om nominasjonsprosessen videre.

Leder i Birkenes Ap, Frank Robert Hansen, vil ikke si stort om prosessen i lokallaget, men kan fortelle at det var stor enighet på det første møtet i Birkenes om at man ikke ønsket Freddy de Ruiter på listen i det hele tatt.

— De som har vært medlemmer i partiet i mange år er rett og slett ikke fornøyd med måten han representerer vår region på, sier Britt Ingrid Andersen, som er leder i Evje og Hornnes Ap. De har faktisk Tellef Inge Mørland på topp, mens deres egen kandidat, Line Vennesland, står på andre plass.

Kun 20 sikre stemmer

Prosessen i Aust-Agder Ap er nettopp startet. Innen midten av september skal alle lokallag gi en tilbakemelding på forslaget som er sendt ut. 1. desember avholder fylkespartiet sitt nominasjonsmøte.

Og per i dag har ikke Freddy de Ruiter sikker støtte for renominasjon fra flere enn i underkant av 20 delegater av 60 på nominasjonsmøtet. Arendal Ap har 13 eller 14 delegater, resten er fordelt på de øvrige 14 kommuner og sju fra AUF. Det betyr at de Ruiter kan ryke ut om de resterende kommunepartier samler seg om en annen kandidat.