VASKEBJØRNER: Det var fire vaskebjørner på gården da Mattilsynet, Statens naturoppsyn, fylkesmannens representanter og politiet kom på gården. Foto: Fylkesmannen i Vest-Agder

For året 2010 fikk bonden fra Vest-Agder året etterpå utbetalt det høyeste beløp i landet i erstatning etter rovdyrangrep på sine husdyr. I første omgang ble erstatningen avkortet med tre firedeler.

Bonden klaget, og fikk senere full erstatning. Nå mener politiet at rovdyrangrepene er rent oppspinn.

Fylkesmannen i Vest-Agder anmeldte bonden for bedrageri høsten 2011. Tirsdag 15. november 2011 gikk politiet, Statens naturoppsyn, fylkesmannen og Mattilsynet til en samlet og felles aksjon mot bonden. Aksjonen avdekket at bonden også hadde ulovlige dyr, og halvannet års etterforskning har endt opp med en sju sider lang tiltale for bedrageri, svart arbeid, ulovlig salg av slakt, ulovlige dyr på gården, og det som under en samlebetegnelse kan betegnes som dårlig dyrevelferd.

— Det vi avdekket ved denne aksjonen var langt i overkant av det som var ventet, sier overbetjent John Repstad ved økokrimavsnittet i Agder politidistrikt.

Ren svindel

Bonden fikk 670.000 kroner i erstatning fordi 209 sauer og 37 geiter var drept av rovdyr. Politiet mener det er svindel.

VASKEBJØRNER: Det var fire vaskebjørner på gården da Mattilsynet, Statens naturoppsyn, fylkesmannens representanter og politiet kom på gården. Foto: Fylkesmannen i Vest-Agder

Ifølge tiltalen skal bonden ha unnlatt å bokføre 175.000 kroner i brøyteinntekter i 2009, og latt pengene gå rett i lomma som svart arbeid. 23.000 kroner i moms ble dermed ikke innbetalt.Han skal videre ha solgt slakt på gården for i underkant av 50.000 kroner.

Da politiet, naturoppsynet, Mattilsynet og fylkesmannen kom til gården i november for halvannet år siden, ble det funnet flere ulovlige dyr. To vaskebjørner, fire nesebjørner og fire mårhunder ble avlivet. En eller to vaskebjørner rømte fra gården. Den ene ble senere funnet og avlivet. Bonden skal ulovlig ha drevet oppdrett slik at det kom til fem nye vaskebjørner og to nesebjørner.

Sau måtte avlives

Mattilsynet har avdekket en rekke brudd på dyrevelferdsloven. Dyr skal ikke ha fått tilstrekkelig tilsyn og medisinsk assistanse, slik at en sau måtte avlives. Tilsynet har fått gjennomslag hos påtalemyndigheten for å tiltale bonden for at han ikke sørget for å ta dyrene inn før vinteren kom. Griser og grisunger hadde ikke gode nok levevilkår på gården, og var plassert slik at de kunne skade seg. Nesten 400 sauer og geiter var ulovlig merket, eller manglet merking. Det var også manglende merking av griser, og det ble kjøpt og forflyttet dyr til egen og andre besetninger uten tillatelse.

Bonden er også tiltalt for brudd på viltloven fordi han har drevet jakt uten å være registrert i Jaktregisteret, og for å ha skutt rådyr med en ammunisjon som innebar inhuman jakt og påførte dyrene unødig lidelse.

— Dette har vært en meget omfattende sak, som har krevd enorme ressurser i etterforskningen både fra politiet, naturoppsynet og Mattilsynet, sier overbetjent Repstad.

— Det er første gang vi har hatt en sak med så mange forhold som politiet mener er straffbare, og som domstolen nå skal ta standpunkt til, fremholder etterforskningslederen.

Den tiltalte bondens forsvarer, advokat Kjetil Sørensen, fikk torsdag ettermiddag oversendt tiltalen som statsadvokatene har utferdiget.

— Jeg vil vente med å kommentere den omfattende tiltalen til jeg har hatt et møte med min klient for å gå gjennom dokumentet, sier advokat Sørensen.