KRISTIANSAND: — Dette er en sak som allerede skaper strid og splittelse i kirken. Får kirken en liturgi mange mener er i strid med Bibelens ord, vil ikke splittelsen bli mindre, sier Jan Olav Olsen , som også er medlem i Kirkerådet.

Han får motbør for sitt syn hos bispedømmerådsmedlem Bergit Haugland fra Kragerø.

— Min begrunnelse for et ja til liturgien er likeverd. Kirken skal ikke gjøre forskjell på mennesker. Jeg vil ikke sette meg til doms over mine medmennesker, og jeg har allerede skrevet under på kampanjen "Ja til vigselsliturgi for likekjønnede ekteskap", forteller Haugland.

Rådsmedlem Kjetil Drangsholt fra Domkirken i Kristiansand vil også arbeide for en slik liturgi.

Mann og kvinne

Flertallet av de 10 medlemmene i bispedømmerådet stiller seg imidlertid på lederens side.

— Det bibelske materialet sier at ekteskapet er en ordning for én mann og én kvinne, fremholder Geir Ivar Bjerkestrand fra Froland. Han er representant for de leke i rådet, og tror uenigheten i det omstridte spørsmålet kan komme til å virke lammende og passiviserende på kirken.

— Jeg støtter nei-kampanjen, fordi jeg kan ikke se at kirken har mandat til å lage en slik liturgi. I forhold til kirkens tradisjon og overlevering, er ekteskap en ordning mellom mann og kvinne. Dessuten må kirken stille seg bak barnets rett til en mor og en far, sier Torstein Nordal fra Nissedal.

Bjarne Sveinall, fungerende biskop i Agder og Telemark, vil avvente samlivsutvalgets utredning før han konkluderer.

— Jeg finner ikke det bibelske fundamentet for å støtte en liturgi nå, men når utredningen kommer, vil vi få en grundig gjennomgang av og debatt om denne saken.

Karen Junker fra Arendal faller så langt også ned på bispedømmerådslederens standpunkt.

— I dag mener jeg kirken ikke skal ha denne type liturgi. Men jeg vil avvente utredningen fra kirkens samlivsutvalg. Når den foreligger, vil jeg vurdere mitt standpunkt i lys av hva den inneholder.

Kampanjer på nett

Berit Bjørnerud fra Sauherad og Nes i Telemark er prestenes representant i rådet. Hun mener det er viktig å ha tålmodighet i denne saken.

— Det kan være klokt å få en eller annen form for liturgi, men det kan også være lurt å bruke tid. Jeg har lite følelser knyttet tll dette, og det rokker ikke ved min tro.

Øivind Benestad fra Kristiansand er krystallklar. Han har tidligere uttalt at han vil melde seg ut av kirken om liturgien blir en realitet. Tirsdag iverksatte han gjennom stiftelsen MorFarBarn.no en underskriftskampanje mot en vigselsliturgi for likekjønnede ekteskap.

— Kampanjen er en direkte konsekvens av at tilhengere av en vigselsliturgi startet en ja-kampanje. Vi ønsker ikke at de skal ha arenaen alene, og gjennom kampanjen viser vi at vi fortsatt er til stede.

Søndag kl. 18 hadde ja-kampanjen samlet 2412 underskrifter, nei-kampanjen 2914. Martin Jakobsen fra Oddernes har det ikke lyktes å få en kommentar fra.

Slutt på kirkebryllup?

Jan Olav Olsen sier han primært ønsker seg borgerlig vielse for alle som inngår ekteskap. Vil noen ha en religiøs seremoni i tillegg, kan de be om det. Også Karen Junker understreker at det må være samfunnsordninger som ivaretar likekjønnede ekteskap.

Bispemøtet nedsatte i november 2009 et utvalg for å få utredet kirkens forståelse av ekteskapet som institusjon i et teologisk, kulturelt og rettslig perspektiv. Rapporten skulle ha vært levert innen 1. oktober i fjor. Det skjedde ikke. Samlivsutvalget, som ledes av preses Helga Haugland Byfuglien, har gitt seg selv forlenget frist. Rapporten kommer tidligst til høsten.

Medlemmene i bispedømmerådene som ble valgt i fjor høst, er representanter på Kirkemøtet inneværende fireårsperiode. I løpet av perioden får Kirkemøtet til behandling en sak om kirken skal utarbeide en egen liturgi for inngåelse av ekteskap mellom personer av samme kjønn.