KRISTIANSAND: — Ettersom dette er opplæring kan vi ikke stoppe noen om de kjører for fort, sier politibetjent Trond Sørensen.

I morgentimene torsdag samlet politiets nye laserpatrulje seg på Bjørndalssletta. Her ble lasermålerne kalibrert og testet før betjentene ble spredt ut over distriktet.

Tar råkjørere

Nå i formiddag skal de teste på Setesdalsveien ved Gumpen, 50 sonen på Torridalsveien og Vesletta i Tveit. Betjentene kommer til å bytte plass utover dagen.

— Betjentene som tester er ikke godkjente lasermålere, og da kan vi ikke stoppe folk. Men det er klart at hvis vi ser noen som virkelig råkjører, må vi stoppe dem, sier Sørensen.

God kvalitet

Etter at de nye lasermålerne ble innført for en fire-fem år siden har det minimalt med klagesaker fra bilister som har tråkket for hardt på gasspedalen.

— Jeg kan ikke huske en sak hvor lasermålingen har blitt underkjent, sier UP-sjef i Agder og Rogaland Øystein Krogstad.

Som elgjakt

Han er helt avhengig av å ha mange tjenestemenn sertifisert for lasermåling. Låsermålingskurset går over 2,5 dager.

— Det er nesten som elgjakt. Alle jegerne har lisens, men noen skyter bedre enn andre. Jeg har et par stykker som kan måle to biler tett på hverandre som holder oppimot 150 kilometer i timen. Det er det ikke alle som klarer, sier Krogstad.

I motsetning til den forrige laseren, viser den nåværende utgaven ingen hastigheter dersom målingene ikke er utført på tilfredsstillende vis.

— Da kommer det bare opp "E11" på laserskjermen. Dermed blir de gale målingene aldri registret, sier Krogstad.