KRISTIANSAND: I 1976 ble hun hardt skadet i en trafikkulykke. I over tjue år har kvinnen fra Iveland benyttet seg av varmtvannsbassenget på sykehuset i Kristiansand.

— Treningen gjør at jeg beholder mykheten i kroppen. For meg er det alfa og omega, sier Anne Lise Chermiti.

Treningen har gjort at hun har kommet seg etter flere operasjoner hun har hatt behov for etter trafikkulykken.

— Jeg er avhengig av gåhjelpemidler eller rullestol for å bevege meg. Derfor blir basseng den eneste måten jeg kan få trene, forklarer Chermiti.

Legges ned i juni

Fra begynnelsen av juni vil dette bassengtreningstilbudet ved Sørlandet sykehus i Kristiansand forsvinne. Nedleggelsen rammer 150 brukere med ulike diagnoser som har hatt godt av å trene i varmtvannsbasseng. "Bassengtilbudet som drives på frivilllig basis på kveldstid er ikke å anse som spesialisthelsetjeneste, og bør avvikles når det er mulig for brukere / brukerorganisasjoner å få et lokalt tilbud i Kristiansandsregionen fra mars 2013",står det i vedtaket fra foretaksgruppa ved Sørlandet sykehus Kristiansand.

Problemet er at det ikke er noe nytt tilbud for brukerne. Derfor tok Chermiti saken opp med Vidar Kleppe (D). Han er politisk representant i Kristiansand kommunes råd for funksjonshemmede. I en interpellasjon til bystyret onsdag vil han be kommunen om å finne en løsning.

— Denne gruppa finner ikke tilsvarende tilbud i sine kommuner. Aquarama er i dag ikke tilrettelagt for denne gruppa mennesker, om dette var tanken til en mulig løsning, sier Kleppe til Fædrelandsvennen.

Han vil i bystyret utfordre ordføreren til å få til en ordning gjennom Knutepunkt Sørlandet for å få til fortsatt leie av sykehusbassenget.

— Det er ganske dramatisk at dette tilbudet blir tatt vekk, og det tror jeg at bystyret ser, sier Vidar Kleppe.

- Roten til alt ondt

Anne Lise Chermiti tror ikke at sykehuset forstår konsekvensene av vedtaket og hva det har å si for brukerne som vil stå uten noe tilbud.

— Dersom jeg ikke trener blir jeg inaktiv. Det er roten til alt ondt. Slik er det for de fleste av oss i gruppa mi. Trening i varmtvannsbasseng er smertelindrende, og det gir oss en mulighet til bevegelse som vi ellers ikke har. Varmen i bassenget er kanskje den enste muligheten for flere av oss for å bli gjennomoppvarmet og myke. Vi bokser, løper motstrøms, hopper, bøyer og strekker kroppen. Vi går i bassenget for å hindre tilbakefall, og fysioterapeuten gir oss den ekstra driven vi trenger for å gi litt ekstra, forklarer hun.

Nina Iversen er klinikksjef ved medisinsk klinikk ved Sørlandet sykehus i Kristiansand. Hun presiserer at det kun er det frivillige tilbudet på kveldstid som legges ned.

— Dette tilbudet er ikke en del av spesialisthelsetjenesten og ligger derfor utenfor sykehusets naturlige oppgaver, forklarer hun.

Sykehuset har informert kommunen om at tilbudet legges ned, og pasientene har fått beskjed om at sykehuset kan peke på tilsvarende tilbud andre steder.

— Det er mange som har vært fornøyde med dette tilbudet, så jeg skjønner godt at de er leie seg for at dette forsvinner, sier Nina Iversen.

- Vi har ikke plass til flere

Siri Bryn Ottersland er leder i Kristiansand og omegn Revmatikerforening. Foreningen driver varmtvannstrening i Aquarama sju timer i uka.

— Vi har dessverre ikke kapasitet til å ta inn flere. Jeg synes det er beklagelig at jeg ikke har fått vite noe om dette før. Da kunne vi ha prioritert de som mister bassengtilbudet, sier hun.

Ottersland opplyser at det er flere fysikalske fordeler med å trene i varmtvannsbasseng.

— Man beveger ledd og muskler bedre i vann, og det har mye å si for en revmatiker. Med varmtvannsbassengtrening får man bedre helse og kan bruke mindre medisiner, forklarer hun.

Selv om det er sprengt kapasitet for revmatikerforeningen treningstilbud i Aquarama, er ikke Ottersland helt fornøyd med fasilitetene.

— Det er veldig vanskelig for en revmatiker å komme seg opp og ned stigene. Dessuten er det bare en stolheis for å komme ned i vannet. Når det er mange som må bruke den, kan halve treningstiden gå med til å komme seg ut i vannet, forklarer hun.