— Du vant idekonkurransen «Gullegget» på NTNU. Hvordan føles det?

— Det føles veldig godt! Det var moro og helt uventet, vi visste egentlig ikke at vi var nominert i konkurransen. Jeg fikk vite det for en måned siden, men selve utdelingen var i forrige uke.

- Premien er én million kroner. Hvordan skal pengene brukes?

— Det er ikke helt avgjort i detalj enda, men de skal i hvert fall gå til å utvikle ideen videre. Vi skal bruke flere testmetoder for å sjekke hvordan stoffene fungerer, blant annet skal vi gjøre forsøk på mus.

- Hva går ideen ut på?

— Vi har utviklet en ny type kinasehemmere, som er et stoff som finnes i visse typer kreft. Enkelt forklart så går små signalmolekyler inn i enzymene og slår dem av som en bryter. Det hindrer at cellene deler seg og vokser. Lignende stoffer brukes allerede i kreftbehandling i dag, men vi utvikler en ny type med nye molekyler. Dette blir sett på som en bedre metode med mindre bivirkninger enn cellegift.

- Hvor lenge har dere arbeidet med ideen?

— I omtrent fem år. Jeg er i avslutningsfasen, jeg har ett år igjen av doktorgraden i organisk kjemi.

- Når kan kuren bli tatt i bruk?

— Det er lenge til, vi har et tiårsperspektiv. Å få ut et legemiddel på markedet krever mye klinisk testing. Men vi har fått patent på det, så det er en mulighet for at legemiddelselskaper kan kjøpe ideene og utvikle dem videre.

- Skal du jobbe med dette i årene framover?

— Jeg er ferdig med min del av prosjektet når jeg neste år avslutter doktorgraden. Jeg vil selvfølgelig ha kontakt med forskergruppa og følge med på hvordan det går, men legemiddelindustrien i Norge er ikke så veldig stor akkurat.

- Hva er dine planer?

— De er ikke helt spesifikke. Jeg vil fortsette å jobbe som forsker, kanskje i industrien. Jeg trenger å gjøre noe nytt, men jeg holder mulighetene åpne for å komme tilbake til NTNU ved en senere anledning.