FORVENTNINGSFULLE: Nina Egeland (f.v) og Monica Fossdal møtte opp på åpningen av kaffebaren "Con Amor" etter å ha sett bilder på Facebook. Foto: Siril Aartun
VELKOMMEN: Pastor i Filadelfia Wiggo Skagestad (t.h) ønsker velkommen til kaféåpning. Misjonær Liv Haug og varaordfører Jørgen Kristiansen står klare til å klippe snora. Foto: Siril Aartun

KRISTIANSAND: — Dette skal være en møteplass for alle, uten Jesus-press. Her kan man slappe av og nyte en kopp kaffe, sier Thor-Harald Evenstad. Han er såkalt kafépastor på Filadelfias nye satsning i Kristiansand, kaffebaren "Con Amor". Til tross for tittelen avslår han at dette er et menighetstilbud.

— Vi ønsker å treffe folk også utenfor menigheten. Her handler det om hverdagen, livet og de gode samtalene, sier Evenstad.

Kafeen skal drives kommersielt, og planen er å utvide tilbudet etter hvert. Evenstad er klar over at konkurransen er hard i sentrum.

— Men vi skiller oss ut med gode, særegne smaker som man ikke får alle andre steder, sier han.

Støtter bønder i Peru

Kafeens spanske navn, som betyr "med kjærlighet", har tilknytning til kafeens misjonsprosjekt i Chanchamayo, Peru. Der har Liv Haug vært misjonær i 42 år. Hun er i Norge for anledningen, og forteller engasjert at kaffen som serveres på "Con Amor" gir god økonomisk støtte til over to tusen bønder i Peru.

— Gjennom importen til Norge og resten av Europa får bøndene en rettferdig pris for kaffen, opptil 50 prosent mer enn andre steder. Dessuten får de opplæring og sikre arbeidsplasser, sier Haug.

Klippet snora

OFFISIELT ÅPNET: Misjonær Liv Haug (t.h) klippet den røde snora kaffebaren "Con Amor". Pastor Wiggo Skagestad (t.v) hjelper til. Foto: Siril Aartun

Omtrent 30 personer hadde samlet seg utenfor lokalet i Skippergata før åpningen torsdag formiddag. Venninnene Nina Egeland og Monica Fossdal er ikke med i menigheten, men fikk vite om kafeen på Facebook.— Vi så noen bilder og syntes maten så fristende ut, sier jentene.

Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) var til stede og takket Filadelfia på vegne av kommunen.

— Det er flott å lede en by med menigheter som gjør så mye godt. Det frivillige arbeidet gjør det enklere for oss politikere, sa Kristiansen, før han klippet den røde snora sammen med misjonær Liv Haug.

Velsignelse

Pastor i Filadelfia, Wiggo Skagestad, mener at "Con Amor" er et godt konsept.

— Jeg tror at stedet vil utgjøre et nytt og annerledes fotavtrykk i sentrum. Selv om kafeen er kommersiell så håper jeg at den blir til velsignelse for mennesker i Peru og Ukraina som har en krevende livssituasjon, sier han.