NABOER: Barnehagen vil bli liggende foran disse bolighusene i Skolegata, dersom planene blir realisert. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
TEGNINGER: Kari Johanne Henriksen, (rådgiver for barnehage), Gunnar Sannæss (leder avdeling eiendom og prosjekt), og Trygve Emil Eide, (prosjektleder kommunale boliger og eiendom) over tegninger av Nygårds jorde. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

LILLESAND: — Jeg kan ikke tenke meg annet enn at politikerne vil gå for dette, sier barnehagerådgiver Kari Johanne Henriksen.

Kommunen jobber nå for å sikre seg en tomt på Nygårds jorde. Planen er å bygge en barnehage med fem avdelinger og plass til 80 barn ved siden av Post- og teletilsynet like øst for sentrum. Den kan, om alt går knirkefritt, stå klar høsten 2015. — Befolkningen ønsker en sentrumsnær barnehage. Vi har ikke mange muligheter i sentrum, sier Henriksen.

Kjøper tilbake

Nygårds jorde ble solgt til Kruse Smith AS i oktober 2004. De første planene gikk ut på å bygge sykehjem her. Siden ble jordet valgt for Post- og teletilsynet.

Kjøpesummen var minimum 10 millioner kroner. Pengene skulle betales til kommunen etter hvert som området ble bygget ut, innen 15 år.

I ettertid er det blitt kritisert at kommunen solgte et så sentralt område. Vekstkommunen Lillesand trenger tomter til både barnehage, skole og sykehjemsplasser nær bykjernen.

— Nå kjøper vi deler tilbake. Avtalen er at det gjøres en avkortning i kjøpesummen kommunen skulle få over tid, sier leder for avdeling eiendom og prosjekt i kommunen, Gunnar Sannæss.

- Suppe

Til nå har kommunen mottatt rundt fem millioner for arealet Post- og teletilsynet legger beslag på. Utbygging av resten av jordet har latt vente på seg.

— Nygårds jorde har veldig dårlige grunnforhold. Store deler er leiresuppe, for å si det på godt norsk. Det er ikke alle steder det er regningssvarende å bygge, forklarer prosjektleder for kommunale boliger og eiendom, Trygve Emil Eide.

Det gjør at Kruse Smith er villige til å selge deler av området tilbake. Men først må saken behandles politisk. Så må området omreguleres.

— Området er veldig fint for en barnehage. Nå må vi kjempe for at den skal stå ferdig i 2015, sier rådgiver Kari Johanne Henriksen.