Se pressekonferansen fra Oslo live i ruta over, fra klokka 12.00.

KRISTIANSAND: — Jeg har, i likhet med regionsjefen, registrert den store enigheten som er om vei-prioriteringer på Sørlandet. Det er et bra utgangspunkt. Landsdelen har posisjonert seg uvanlig godt i forhold til de prosessene som nå kommer om prosjekt-prioriteringer. Mer enn det kan jeg nesten ikke si nå, sier statsråd Meltveit Kleppa til Fædrelandsvennen.

Onsdag leverer de fire transportetatene sine forslag til Nasjonal Transportplan. Meltveit Kleppa fikk en forhåndsinformasjon for noen dager siden, men sier hun selvsagt ikke kan snakke i detalj om forslagene fra Veivesenet, Avinor, Kystverket og Jernbaneverket. De skal selv offentliggjøre sine forslag onsdag klokken 12. ## Fire rammer

— Men det jeg kan si, er at vi har bestilt forslag etter fire ulike økonomiske rammer. Den høyeste på vei ligger 45 prosent over dagens nivå, og inneholder naturligvis vesentlig flere og større prosjekter. Hvilken ramme vi i regjeringen til slutt velger, er ikke politisk bestemt. Det blir en intern diskusjon i regjeringen, sier Meltveit Kleppa, som understreker at dagen i dag er starten på en omfattende prosess.

— Nå kommer forslagene fra etatene i dag. Deretter blir det høring fram til 29. juni. Vi skal ha møter med samtlige fylkeskommuner, blant annet. Neste år kommer regjeringens forslag til Stortinget.

- Men vær nå så konkret du mener du kan være?

Klare signaler

— Kollektiv i storbyene må styrkes. Dessuten har Sørlandet lagt et godt grunnlag ved allerede på forhånd å ha innført en ny bomstasjon som skal brukes til å planlegge E 18 mellom Arendal og Tvedestrand. Noe må bare gjøres med veien ut av Kristiansand vestover.

— Så har vi Søgne - Ålgård. Der må mye gjøres. Men etter hvilket nivå vi skal bygge ut der, er for tidlig å si. Vi har en konseptvalgutredning som et grunnlag, sier samferdselsministeren.

- Det er nå maset fra alle kanter begynner?

— Det er dine ord. Nå begynner prosessen med de politiske beslutningene. Sørlandet taler allerede med én stemme og har et opplegg klart, og det er grunn til å fremheve, sier Meltveit Kleppa.

— Når etatenes forslag legges fram onsdag, kommer det både gleder og skuffelser. Jeg understreker at mye kan skje det neste året og at jeg har registrert enigheten på Sørlandet, legger hun til.