kvinnedagen_oslo.jpg Foto: Scanpix

AGDER: Torsdag markeres det internasjonale kvinnedagen for 101. gang. Helt siden 1911 har dagen blitt markert av kvinner og menn over hele verden.

Utgangspunktet for dagen var kampen for kvinners stemmerett.

I Norge ble dagen markert for første gang i 1915. Den store oppslutningen kom imidlertid etter at Kvinnefronten tok initiativ til en større demonstrasjon i Oslo i 1972. I dag er dagen en markeringsdag hvor kvinners situasjon og posisjon står på dagsorden.

I forbindelse med årets feiring tok vi en ringerunde til seks profilerte sørlandskvinner. Hvilket forhold har de til kvinnedagen og mener de dagen er like viktig som før?

Under artikkelen kan du si din mening i debatten.

Rasha Abdallah (27), Kristiansand

Rasha Abdallah. Foto: Arkiv

Politiker Sosialistisk Venstreparti.— For meg er kvinnedagen en solidaritetsdag med kvinner i andre deler av verden. Det er en dag som markerer hva som gjenstår når det gjelder utvikling, demokrati og menneskerettigheter. Jeg er veldig stolt og takknemlig for å bo i Norge, men vi har et stykke igjen også her. Det går blant annet på holdninger til sex og grenser. Vi må fortsette jobben mot et likestilt samfunn hvor menn og kvinner har like muligheter i arbeidsmarkedet.

- Er kvinnedagen viktig?

— Det er viktig å markere at målet ikke er nådd, samtidig som man feirer det man har fått til. Dagen er dessuten viktig siden den markeres i hele verden.

- Hva gjør du 8. mars?

— Jeg skal på en fagreise til København med jobben, så for første gang skal jeg ikke gå i tog. Men jeg skal markere dagen så godt jeg kan.

Ingunn Foss (52), Lyngdal

Ingunn Foss. Foto: Arkiv

Ordfører for Høyre— Historisk sett har jeg ikke vært en kvinnesakskvinne. Men jeg ser jo at vi har en utfordring på enkelte områder i samfunnet, som lik lønn for likt arbeid og kvinnedeltakelsen i styrer og politikk. Jeg har aldri gått i tog eller vært spesielt aktiv, men etter at jeg ble politiker har jeg nok fått en økt bevissthet rundt de utfordringene som finnes.

- Er kvinnedagen viktig?

— Jeg synes den er viktig. Halvparten av befolkningen er kvinner, mens de som styrer i stor grad er menn. Men jeg tror nok at ting vil jevne seg ut med generasjonene som nå kommer etter oss.

- Hvordan skal du markere dagen?

— Jeg skal delta på et spesielt selskap på Paulsens hotell, hvor det er mønstret en rekke kvinner fra Lister som sitter i høye stillinger. Etterpå skal jeg delta på en tilstelning hos soroptimistklubben, som består av en del yrkesaktive kvinner fra Lister.

Tove Lill Løyte (26), Stavanger

Tove Lill Løyte. Foto: Arkiv

Modell— Jeg har ikke noe spesielt forhold til kvinnedagen. I Norge er vi så og si likestilte, så jeg synes det viktigste er å fokusere på de landene hvor kvinner ikke har de samme rettighetene som her.

- Er det en viktig dag?

— I Norge er den ikke viktig. Det er annerledes i en del andre land. Det verste landet jeg har vært i er nok Kuwait, som jeg besøkte i forbindelse med en Miss Norway- konkurranse. Der kunne ikke kvinner gå på kafe eller gjøre noe som helst uten at mannen var med. Der var kvinnene helt uten rettigheter.

- Hva gjør du 8. mars?

— Det blir en vanlig dag for meg. Jeg kommer nok til å gjøre en del husarbeid og ta meg av mine to små døtre. For meg handler det å være feminist om at man kan gjøre hva man vil, uten å bli sett ned på. Hvis jeg ønsker å være hjemme skal jeg også bli respektert for det.

Ann- Kristin Olsen (66), Kristiansand

Ann- Kristin Olsen. Foto: Arkiv

Fylkesmann i Vest— Agder- Jeg har feiret kvinnedagen siden jeg var student på 1970- tallet frem til i dag. Det er en dag til å feire de rettighetene som andre har kjempet frem og ære dem som æres bør. Samtidig er det fint å få inspirasjon til hva man må gjøre videre. På Sørlandet er det utfordringer på en rekke områder. Helt siden 1999 har Vest- Agder ligget på bunn av SSBs likestillingsindeks.

- Så kvinnedagen har ikke utspilt sin rolle?

— Slett ikke.

- Hvordan skal du feire dagen?

— Jeg skal til Lyngdal for å holde et foredrag på Paulsens hotell. Der har de samlet en rekke personer i fremtredende stillinger. Før i tiden ville det kun sittet menn rundt bordet, men nå er det bare kvinner. Det er en kvinnelig prost, kvinnelig lensmann og kvinnelig rådmann.

Helene Bøksle (30), Mandal

Helen Bøksle. Foto: Arkiv

Sanger— Kvinnedagen har vært en stor og fin dag helt siden jeg var en liten jente. Min mor hadde et nettverk med sterke og flotte kvinner og hun tok med seg meg og mine brødre i tog. De voksne hadde sine kampsaker, mens vi laget plakater med krav om flere barnehageplasser.

- Er dagen viktig i dag?

— Ja. Å si at dagen ikke er viktig synes jeg er historieløst og respektløst overfor dem som har forsaket veldig mye. Det er viktig å være takknemlig for det andre har kjempet for, som gjør at vi kan ha et mer avslappet forhold til dette i dag. Det er også en dag hvor man skal sende tanker til kvinner i hele verden. Det er utrolig mange kvinner som trenger denne dagen og som trenger oppmerksomheten.

- Hva gjør du 8. mars?

— Da sitter jeg på toget på vei mot Sørlandet. Jeg har ikke laget noen plakater, men det er mulig jeg må lage en egen markering på toget.

Margaret Aase (23), Songdalen

Margaret Aase. Foto: Arkiv

Kampsport— utøver- Jeg har ikke noe forhold til kvinnedagen. For meg er det en selvfølge at kvinner og menn har de samme rettighetene. I Norge finnes det kanskje litt forskjeller når det gjelder for eksempel lønn, men det er ikke noe jeg tenker på.

— Jeg ser jo andre steder i verden at kvinner ikke ses på som likeverdige. Jeg var nylig i Abu Dhabi, hvor de mannlige kampsportutøverne fikk 10.000 kroner i førstepremie, mens kvinnene fikk 4.000. Så jeg ser jo at det ikke er likestilt på alle områder.