KRISTIANSAND: Sent torsdag kveld ankom veterinær Rolf-Arne Ølberg Kristiansand dyrepark etter å ha bistått politiet og Mattilsynet med rekordbeslaget av reptiler i Oslo.

Med seg i bagasjen hadde han 31 øgler og 13 slanger.

NY ØGLE: Sent torsdag kveld ankom veterinær Rolf-Arne Ølberg Dyreparken sammen med 31 øgler og 13 slanger. Foto: Dyreparken

— Øglene er veldig fine og jeg tok med alle som var blitt beslaglagt til Dyreparken. Det er flere typer varaner, noen små gekkoer og noen skjeggagamer, sier veterinæren til Fædrelandsvennen.

Måtte velge blant slangene

Resten av reptilene som ble beslaglagt tirsdag, er slanger. Flertallet av dem var av typen teppepyton, resten var kongeboa og trynesnoker.

— Jeg måtte velge ut noen som vi kunne ta imot. 13 av dem som var i fin form, tok jeg med meg, sier Ølberg.

Det var tirsdag at politiet gjorde beslag i om lag 200 reptiler på en adresse i Oslo. Dyrene ble oppholdt under svært kritikkverdige forhold.

— Jeg fløy til Oslo onsdag morgen hvor jeg ble hentet av politiet og kjørt til adressen dyrene var på. Dyrene ble oppholdt i reoler i et relativt lite loftsrom. De var stablet veldig trangt og hadde dårlig ventilasjon, sier Ølberg.

- Trist

Han forteller at enkelte reoler måtte flyttes på for å komme til flere av dyrene.

— Mange av dem var i dårlig form. Å se så mange dyr i denne tilstanden, som er stelt på en dårlig måte, er bare trist. Mange av dem sto uten vann, det var svært dårlig renhold og flere hadde skader. Det lå gamle matrester i noen av burene, og det ble funnet levende mus i andre. Noen slanger hadde sykdom og noen ble også funnet døde, forteller Ølberg.

— Det var utrolig bra at politiet fikk stoppet dette dyreholdet, legger han til.

Ølberg bisto Mattilsynet med merking og håndtering av dyrene, samt avliving av dyrene som ikke blir omplassert.

— Jeg synes det er fryktelig. For de av dem som var friske og fine, er det ekstra ille å måtte avlive, sier veterinæren.

Settes i karantene

Fredag ettermiddag jobber han med å legge forholdene til rette for de nye reptilene.

— Nå blir de stående en måned i karantene. Vi må sjekke alle dyrene helsemessig. Noen av dem har midd som de må behandles for. Hvis noen skulle ha andre sykdomstegn må dette kartlegges og eventuelt behandles. Vi sjekker dem godt.

Etter en måned i isolasjon kan de friske dyrene flytte sammen med de andre reptilene.

Dyreparken får ofte forespørsler om å ta seg av beslaglagte reptiler. Som oftest blir svaret negativt.

— Dessverre må vi si nei til de aller fleste. Det er synd at vi ikke kan ta imot flere, men vi må ha plass til dem, sier han.