AGDER: 8,6 prosent av alle barn i Aust-Agder lever i en familie med svært lav inntekt. Samme tall er 7,9 prosent i Vest-Agder. Det dreier seg om 4700 barn.

I begge fylker har antallet økt med 0,5 prosent de siste årene, motsatt av landet som helhet. I 13 fylker er antallet redusert eller stabilt. På landsbasis lever 7,7 prosent av barn i familier med svært lav inntekt.

— Vi bruker ikke fattig-ordet, fordi inntektene har økt sterkt også for disse gruppene de siste årene. Det er den delen av befolkningen med minst økonomiske ressurser, kan vi heller si. Hvorfor andelen øker på Sørlandet, har vi ikke gått inn i. Generelt henger det sammen med arbeidsmarked og innvandring, sier seniorrådgiver Jon Epland i Statistisk sentralbyrå.

Grensen for lavinntekt er 185.000 kroner i året for enslige, 389.000 kroner for familie med to barn.

Roper varsko

En som bruker fattig-ordet er Venstres førstekandidat i agderfylkene, Hans Antonsen.

— Det er sårt for barn å vokse opp i trange kår i et ellers rikt samfunn, og når antallet fattige barn øker på Sørlandet, har vi en alvorlig situasjon som vi må gjøre noe med. Hele landsdelen må mobilisere. Barns levekår må mye høyere på agendaen, sier Antonsen, og fortsetter:

IKKE FOR ALLE: Noen må se på. Noen har ikke råd til tømmerrenne i Dyreparken, for eksempel. 4700 barn på Sørlandet lever i en familie med svært lav inntekt. Foto: Tormod Flem Vegge

— Det finnes en del gutter som sier de ikke er interessert i fotball, men som har en drøm om å spille likevel. Det er bare det at mor ikke har råd. Vi må gjøre mer for dem, fort. Barn har livet foran seg. De skal ikke være utenfor, de skal være innenfor. Barneårene former dem for livet, sier Antonsen.Venstre lanserer nå nasjonale forslag om gratis kjernetid i barnehager, om differensiert foreldrebetaling i SFO, gradert barnetrygd og 20 prosent økning i sosialhjelpsatsene.

— Men Sørlandet må også gjøre noe på egen hånd. Vi snakker mye om levekår i landsdelen, men vi snakker altfor sjelden om barns levekår. Vi har en tendens til å lage et glansbilde av landsdelen. Fattige familier har få som taler deres sak, sier Antonsen.

Forskerstøtte

Dette er musikk i ørene for adferdsforsker, førsteamanuensis Ingrid Lund, på UiA.

— Annerledeshet og utenforhet kan skape store problemer for unge. Inkludering er nøkkelen til selvtillit og læring og egentlig alt det som barna trenger for å takle voksenlivet. Derfor skulle denne debatten mye høyere på samfunnets dagsorden, sier hun.

Ekstra dramatisk er situasjonen på Sørlandet fordi agderfylkene har større forskjell mellom lavlønnsfamilier og høyinntektsfamilier enn det øvrige Norge. Dermed blir gapet opp til "de andre" ekstra stort for barn i lavinntektsfamilier. Aust-Agder har fjerde størst gap blant de 19 fylkene i Norge, bare pressområdene Oslo, Akershus og Rogaland har større. Vest-Agder er på syvende plass.

— Dette forsterker bare behovet for at vi som politikere i landsdelen setter oss sammen og finner løsninger, sier Antonsen.

Grimstad betaler

Hjemme i Grimstad, hvor han er ordfører, tilbyr kommunen i samarbeid med Nav én betalt fritidsaktivitet for alle barn i lavinntektsfamilier.

— Ordningen er blitt svært populær. Flere forteller om barn som kommer inn i et mer normalt mønster med venner og sosial aktivitet, sier Antonsen.

- Vi må gjøre mer

De siste ti årene har Kristiansand kommune brukt minst fire millioner kroner i året på tiltak for barn i fattige familier. Det var Aps Mette Gundersen som fremmet "fattigdomspakken" i sin tid.

— Den går til ferier, tilskudd til dyreparkbilletter, Aquarama, kino, leie av ski til skoletur og slike ting. Viktig, og det letter situasjonen for mange. Men det fjerner ikke fattigdom. Det grunnleggende er å få flere over i jobb, sier Gundersen.

Hun kan ikke huske at Venstre i Kristiansand har gått i bresjen for fattige barn, men hilser Hans Antonsens initiativ velkommen.

— Gratis kjernetid i barnehager og gradert sfo-pris kan kommunene innføre, og det bør de innføre. I Kristiansand ble vårt forslag om gratis kjernetid stemt ned. Vi må gjøre mer for barn i lavinntektsfamilier, sier Mette Gundersen.