KRISTIANSAND: — Nå er det intenst her, sier Hans Antonsen med nesa i iPaden sin da han ankommer Hotel Ernst og Venstres valgvake.

Hans Antonsen (V) lå og vaket inn og ut på utjevningsmandat klokka 23, og Grimstad-ordføreren var på vei inn på Stortinget da Fædrelandsvennen gikk i trykken. Men han skiftet posisjon med Odd Omland nærmest minutt for minutt hele kvelden.

Rundt kl 23 var det ekstremt jevnt.

— Kun 48 prosent av tallene i Vest-Agder er talt opp. Men vi ligger på fem blankt nasjonalt, og det er kjempebra, sier Grimstad-ordføreren til Fædrelandsvennen.

Bare halvtimen senere var posisjonen styrket.

— Det er klart jeg blir skuffet om dette ikke holder, sier Hans Antonsen på vei hjem fra valgvaken fra Hotel Ernst klokka 23.30. Da bar det tilbake til valgvaken i Arendal, før han og kjæresten skulle hjem og følge valgdramaet hjemme på tv.

Champagne

Hun dro det hakket lenger.

— Men vi har en flaske champagne klar, røper Hans Antonsens kjæreste, Astrid Stifoss-Hanssen.

— Fylkestallene viser en oppgang på 1,3 i Vest-Agder, og 1,5 i Aust-Agder, og det er bra. Men mye kan ennå skje, sier Antonsen, som på dette tidspunktet ikke hadde pratet med noen sentralt i partiet om sine egne sjanser.

På Venstres valgvake, der Antonsen fulgte innspurten tidligere på kvelden, lå Venstre an til en økning fra to til ni mandater fra forrige valg.

Den første SSB-prognosen viste 4,6 for Venstre.

— 4,6 prosent etter første SSB-prognose er et godt utgangspunkt for kvelden. Vi går i riktig retning og jeg er fornøyd. Det viktigste for Venstre er å komme over sperregrensa, sier Hans Antonsen (V) til Fædrelandsvennen.

— Både i 2001 og 2009 lå vi bra an, men falt under sperregrensa. Nå går det riktig vei, så får vi se hva valgresultatet viser. Nå ligger vi inne med ni mandater, det er pluss sju fra sist valg ,sier han.

Kan bli stor vinner

Han er trolig kveldens store vinner dersom han kaprer utjevningsmandatet i Vest-Agder, men han kan også bli kveldens store taper dersom mandatet glipper i tolvte time.

Tidligere på kvelden i Arendal sa han til Fædrelandsvennen at han følte seg rolig i forkant av den første prognosen, som kom klokka 21. — Jeg er overraskende rolig. Forbausende rolig. Jeg har vært med i to valg i Grimstad tidligere, og da har jeg vært helt i tuppene. Men jeg har gjort det jeg ville i denne valgkampen, og jeg føler at jeg har gitt alt. Så får det gå slik det går, sier Antonsen.