BYGLAND: — Det er en bil som har kommet for langt ut på kanten. Den ligger på siden i vannet. Bilen ligger ti meter ned fra veien og ute i vannet, sier Olav Neset, overbefalsvakt i Setesdal brannvesen.

Klokken 09.45 kom han fram til ulykkesstedet på fylkesvei 323 ved Sandnes i Bygland. Politiet fikk melding om ulykken klokken 09.08 tirsdag morgen. Klokken 10.05 ble sjåføren reddet i land.

— Det var litt arbeid å få ham på land. Det var bratt ned til der bilen lå, og bilen ligger 5-6 meter fra land. Det er ikke dypt der bilen ligger, men halve bilen ligger under vann. Vi la sjåføren på båre og fikk ham på land. Nå er han i ambulansen. Såvidt vi kan se, har han brukket en fot, forteller Neset.

Sørlandet sykehus opplyser i sin pasientskadeoversikt at sjåføren, en 29 år gammel mann, er innlagt med moderate skader.

Havnet utenfor kanten

ulykke-setesdal.JPG

Lastebilen, som kjørte sørover da ulykken skjedde, skal ha havnet utenfor asfaltkanten og ned i elva.— Ulykken skal ha skjedd i forbindelse med møte med en annen lastebil. Den sørgående bilen kom for langt ut i veibanen. Der gav grunnen etter, opplyser operasjonsleder Øystein Vellesen i Agder politidistrikt.

Det er ikke mistanke om kjøring i ruspåvirket tilstand.

Frykter drivstofflekkasje

Brannvesenet har lagt ut lenser på stedet på grunn av frykt for drivstofflekkasjer fra lastebilen.

— Det er ikke fare for at lastebilen vil synke lenger ned. Den ligger trygt nå, forteller Neset.

Lastebilen var lastet med grus og jord. En tung bilberger fra Viking på Evje er nå framme på stedet.

— Det ser ut som det kan bli litt vanskelig bergingsarbeid. Bilen har gått halvannen gang rundt og ligger halvveis uti fjorden. Jeg tror det skal gå å få den opp. Vi prøver å snu bilen der den ligger og så trekke den opp, forteller Øyvind Lantz, bilberger i Viking Evje.

Veien stengt

Bergingsmannskaper klør seg i hodet og lurer på hvordan de skal få opp bilen. Foto: Alf Andersen

Hvis ikke det skulle gå, er alternativet mobilkran.— Men jeg tror den ligger litt for langt ute for mobilkran. I tillegg er veien smal her, så jeg tror også en kran ville slitt, sier Lantz.

Klokken 11.45 hadde brannvesenet sikret området i tilfelle lekkasje. Bergingsarbeidet startet like før klokken 12. Fylkesvei 323 er stengt etter ulykken, både ved innkjøringen fra Ose og ved innkjøringen fra Storestraumen.

Problematisk bilberging

Denne krana fra Viking forsøkte å dra opp bilen, men hydraulikkslangen sprakk. Fylkesvei 323 blir stengt frem til den er fikset. Foto: Alf Andersen

Viking forsøkte å dra opp lastebilen, men hjulene skal ha kilt seg fast mellom steiner.— Hydraulikkslangen på bergningsbilen sprakk. Den må repareres. Dermed står bergingsbilen med wire i strek. Veien er sperret, opplyser operasjonsleder Vellesen.

Omkjøring er skiltet via riksvei 9 mellom Ose og Åraksbø.