Foto: Arkivfoto

KRISTIANSAND: Sykehuset advarer mot livsfarlige bivirkninger.For første gang har Sørlandet sykehus fått inn pasienter som har tatt clenbuterol. Middelet brukes blant annet som astmamedisin for hester.

De to pasientene skal ha tatt clenbuterol for å bli tynne. Det advarer sykehuset sterkt mot å gjøre. – Det kan skape direkte livstruende bivirkninger. Du kan først og fremst få alvorlige hjerterytmeforstyrrelser, som kan være dødelige, sier Eivind Myhre, doktor på Sørlandet sykehus. De to personene kom til sykehuset i månedsskiftet mars/april. Clenbuterol, som også står på dopinglisten, har de siste årene blitt kjent som et slankemiddel, som i Norge ikke er lovlig for mennesker.

– Hos den ene personen som var hos oss, kom det fram at den hadde fått medisinen på det illegale markedet, sier Myhre.

Han legger til at det gikk bra med begge personene.

35 timer

Når man først har tatt clenbuterol, går ikke bivirkningene over med det første.– Det har en halveringstid på 35 timer, det vil si at konsentrasjonen av stoffet i blodet ditt har falt til det halve først etter 35 timer. Da kan du merke virkningene ganske godt og ganske lenge, sier Myhre.

Også Statens Legemiddelverk har hørt om personer som har brukt clenbuterol for å bli slankere.

– Det er farlig. Dette brukes som et astmamiddel i veterinærmedisin og har vært bruk på hester og i veldig liten grad på mennesker. Noe av problemet er at de som bruker dette som slankemiddel bokstavelig talt bruker hestedoser, altså store doser, og dermed kan bivirkningene bli sterke, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens Legemiddelverk.

Kan få hjerteinfarkt

Han sier clenbuterol ofte kommer inn i Norge på ulovlig vis, og at de dermed ikke vet hvor utbredt bruken er.

– De vanligste bivirkningene er hjertebank, hurtig puls, hjerterytmeforstyrrelser, skjelving, uvelfølelse og nedsatt matlyst. Hos pasienter som har kjent hjertesykdom har det også vært hjertekrampe og hjerteinfarkt, sier Madsen.

Han har ennå ikke hørt om noen som har opplevd alvorlige bivirkninger i Norge, men vet at det har skjedd i andre land.

– Der har folk fått hjerteinfarkt og alvorlige hjertesykdommer av å bruke clenbuterol, sier han og legger til;

– Den slankende effekten er heller ikke så veldig stor, så det er dumt å utsette seg for noe sånt for å bli slankere.

— Rulett med egen helse

Når folkuset blir så stort på det å være slank at man bruker medisiner som ikke er ment for vektreduksjon hos mennesker, ville det ringt en bjelle hos meg, sier Ellen Berg Ottesen, daglig leder i interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser (IKS).

Hun har ikke hørt om clenbuterol tidligere, men sier hun ville vært svært skeptisk til å bruke slike medikamenter.

— Det er noe som heter å spille rulett med egen helse - og da kan du spørre deg selv, hva er viktigst, er det helsen din eller det å være slank, sier hun.

Hun legger til at det er viktig å ta det på alvor og eventuelt søke hjelp, dersom du er så opptatt av det å være slank at det påvirker livet negativt