I Audnedal lokkes innflyttere under 35 år med 100.000 kroner i etableringstilskudd. Ordningen har vart i snart to år, og så langt ført til vel 20 nye innbyggere.

I Hægebostad subsidieres innflyttere under 35 år med halv pris på tomter i boligfelt. Utenfor boligfelt er beløpet 50.000 kroner. 25.000 ytes til nye som flytter inn i brukte hus.

I Marnardal har nye borgere i snart fire år vært belønnet med 70.000 kroner, uavhengig av alder eller tidligere adresse. I tillegg tilbys gratis grovtomter i Bjelland.

I Sirdal er det ikke aktuelt å gi tomter bort, sier rådmann Kjell Arvid Berland. Slike er likevel billige, sier rådmannen, som tror på vekst.

I Bygland lyder oppfordringen slik fra rådmann Eva Irene Richter:

— Folk må lage flere barn! Fra kommunens side jobbes det med en ny og strategisk næringsplan. Folk må jo ha noe å leve av. Kan hende gjør også vi noe i forhold til tomtepriser.

I Evje og Hornnes er målsettingen én prosent vekst fra og med neste år. Fra kommunens side utvides barneskolen på Hornnes, og ny barnehage bygges på Evje. Samtidig utvides nye boligområder.

I Iveland startet 1. august et prosjekt som garanterer minst 25 nye innbyggere årlig. Samtlige er nederlendere.

Av fem såkalte tusenårstomter som ble solgt rimelig, er én tilbake.

Alle innlandskommunene i Vest-Agder var fra 2000 til 2002 med i prosjektet Heimat.

Prosjektleder Aud Irene Vatland kan ikke preke på konkrete befolkningsresultater, men karakteriserer likevel tiltaket som vellykket.

3200 utflyttede personer mellom 18 og 24 år fikk brev med undertone av nostalgi og hjemlengsel. 650 bedrifter reklamerte for egen virksomhet i forbindelse med prosjektet. Lars hollerud