Fiskeridirektoratet må spare inn millioner etter stor aktivitet og dyrere bunkring, og har bestemt å legge oppsynsbåten Munin til kai med øyeblikkelig virkning. Det er første gang et oppsynsskip blir lagt i opplag, ifølge regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Sverre Roald Dahl.

— Det sier noe om økonomien i Fiskeridirektoratet at en må ty til slike dramatiske virkemidler, men vi regner med at den skal ut igjen i januar, sier Dahl til Agderposten.

I hummerfisket, som begynner 3. oktober, vil imidlertid oppsynet på Skagerrakkysten være sterkt redusert. Frustrerte fiskere regner med lovløse tilstander og overfiske.

— Nå er det fritt frem for alle å ta den hummeren de vil. Jeg er redd folk tar med seg rubbel og bit, sier yrkesfisker Kjell-Roar Mejlænder-Larsen.

Kåre Syvertsen, som var lokal oppsynsmann fra Gamle Hellesund til Homborsund i 15 år, er så oppgitt at han nesten ikke orker snakke om det.

-Det er helt opplagt og lett å se: Nå er det fritt fram.

Også Trygve Bjørnerem i Fiskerlaget Sør reagerer kraftig. Han mener det er skandaløst at Munin er tatt ut av tjeneste.

— Er det en tid på året det er behov for oppsyn er det under hummerfisket, sier Bjørnerem til NRK Sørlandet, og mener direktoratet ikke tar fiskerioppsynet på Skagerrakkysten alvorlig nok.

Direktoratet sparer 80 000 kroner hver måned "Munin" er ute av drift.