Washington/Oslo (NTB-Ole L. Nymoen): Nå konsentreres alt hjelpearbeid om å redde mennesker, skaffe dem husrom og få fram mat og medisiner, mens de økonomiske aspekter kommer i annen rekke. Befolkningen retter både sine bønner og anklager mot regjeringshold.

– Vi må huske at det dreier seg om to ressurssvake stater, sier USA-forsker Ole O. Moen ved Universitetet i Oslo til NTB. Han mener president Bush ville vært langt raskere på banen hvis katastrofen hadde rammet Florida, der hans bror Jeb sitter som guvernør.

Heller ikke NUPI-forsker og USA-kjenner Svein Melby mener Bush så langt har vært situasjonens herre, og spørsmålet blir hvor lenge opinionen tror presidenten vil klare å løse de mange problemer landet står overfor.

Moen mener også det er en kulturell katastrofe vi er vitne til. Områdene der den særegne cajunkulturen står sterkest ligger i områder som er prisgitt diker og demninger mot Mississippi-elva og Pontchartrain-sjøen.

Folkeforflytting

USA er nå midt oppe i den største folkeforflyttingen siden borgerkrigen for 140 år siden. Nesten alt har sviktet, og det er fattigfolk som er blitt mest skadelidende.

– Vi kjente til styrken på orkanen og regnet med at vannmassene ville flomme over enkelte diker og barrierer. Men vi kunne ikke i vår villeste fantasi tenke oss at dikene skulle bli gjennomhullet, sier Greg Breerwood i hærens ingeniørvåpen.

Amerikanske myndigheter har etter tsunamibølgen i Sørøst-Asia i desember i fjor hatt blikket rettet mot New Orleans. Kunne noe lignende ramme denne byen, hvis naturkreftene spilte opp?

– New Orleans sto øverst på listen da vi gjennomgikk mulige scenarier, sier Michael Brown, som leder Det føderale kriseberedskapskontoret FEMA. Han besøkte katastrofeområdene i Asia i januar og samlet straks etterpå sine eksperter for å forberede seg på at noe lignende kunne ramme USA.

Da dikene brast tirsdag, hadde en desperat situasjon utviklet seg til en storstilt katastrofe. Selv ingeniørvåpenet med all sin ekspertise sto hjelpeløst, fordi utbedringsarbeidet var ekstremt vanskelig.

Mange vil hjelpe

Selv om USA er et rikt land, trengs det enorme ressurser til gjenoppbyggingen av delstatene som er hardest rammet av orkanen Katrina. I tillegg til hva de føderale myndigheter kan stille opp med, kommer bidragene fra hjelpeorganisasjoner og privatpersoner.

– Men Bush kan glemme sine storstilte planer for omorganisering av pensjons— og trygdeordningen Social Security. Skattereduksjonene er allerede vedtatt, men her ligger det mye sprengstoff som demokratene vil vite å utnytte, sier Moen i en kommentar.

Delstatsmyndighetene i Louisiana etterlyser flere soldater fra nasjonalgarden til patruljearbeid i den flomherjede byen. Men nesten halvparten av delstatens egne soldater er i Irak, og det tar tid å få fram styrker fra andre delstater.

Imens florerer lovløsheten i New Orleans som fra før av var en av USAs storbyer som kom høyest på kriminalstatistikken. Det hvite hus vurderte en stund å sende marineinfanterister fra North Carolina, men bruk av ordinære militære styrker innenlands er sterkt begrenset – selv etter 11. september 2001. (©NTB)