KRISTIANSAND: – Kiosker, busser og taxier har nå blitt nye ransmål. Straffen må gi et tydelig signal om at de som arbeider på slike steder, skal ha gode og trygge arbeidsforhold. Det tilsier streng straff. Det er skjerpende at de to tiltalte brukte kniv.

Dette skriver tingrettsdommer Per Olav Refsalen i dommen mot den 17 år gamle jenta fra Kristiansand og den 17 år gamle gutten fra Søgne.

De to var beruset da de først ranet til seg en kortholder med diverse bankkort fra en mann i Tollbodgata klokken 00.25 natt til tirsdag 14. juni. Han som ble ranet, oppfattet det som svært traumatisk da han ble truet med en kniv mot mellomgolvet.

Tjue minutter senere sa de to at «vi vil ha penger» til han som stod på jobb på Luga grill i Dronningens gate. Han skjønte ikke at det var snakk om et ran før de to la hver sin kniv på disken. En venn av ekspeditøren skremte imidlertid vannet av de to ranerne, som la på sprang fra stedet. De ble tatt noe senere av politiet.

I utgangspunktet skal det i følge dommen gis ubetinget fengsel for denne type ran. Men siden de to var under 18 år da de gjennomførte ranet og ranene var lite planlagt og amtørmessig gjennomført, kom tingretten til at samfunnsstraff var den riktige straffen. I følge retten kan slik straff idømmes når det er spesielle omstendigheter, slik som her.